Izvoze hercegovački kamen u Kinu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2018. u 21:59
Svakog mjeseca čak 70 brodskih kontejnera s kamenom iz BiH putuje u Kinu

Stižu četiri nova ulagača.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, posjetio je proizvodne pogone kompanije Kremnica, specijalizirane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o tvrtki koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, s mogućnosšću daljnjeg razvoja i zapošljavanja lokalnog stanovništva.

"Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više", rekao je Šarović, dodajući da je kineska strana vrlo zainteresirana za kamen iz Berkovića, priopćeno je iz ministarstva.

"Javila su se nova četiri investitora i već su počeli pregovori o četiri nova pogona", objasnio je Šarović. Prema njegovim riječima, nova ulaganja omogućena su i kroz otvorene investicijske linije "Kina + 16" i "Jedan pojas, jedan put".

Kompanija Kremnice iz Berkovića je 100% kineska investicija, jedina u ovom dijelu RS, čija je vrijednost veća od 4 mil. KM (oko 16 mil. kuna) i čija se cjelokupna proizvodnja izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno zapošljava 58 radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close