Iznajmljivači dižu cijene stanova već pet godina, za dvosobni stan od 700 do 900 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2019. u 13:58
Foto: Getty Images

Više od dvije tisuće stanova koji se nude turistima na kraće rokove završilo je na mrežnim platformama Booking i Airbnb.

Zbog značajno veće potražnje za stanovima za iznajmljivanje stanarine u Ljubljani neprestano rastu od sredine 2014. godine, prema podacima Eurostata godišnji rast je 10 posto.

Ponovno je dosegnuta razine prije krize, ponegdje i više. Trend rasta, međutim, i dalje traje, posebno za manje stambene jedinice, piše portal Siol.net. Najveća potražnja je upravo za manjim prostorima, garsonjerama, jednosobnim i dvosobnim stanovima, objašnjava Roman Prskalo iz agencije za nekretnine Metropola IN.  

Najtraženiji novi stanovi
Razlog tome vidi u činjenici da su mnogi vlasnici nekretnina odlučili iznajmiti svoju nekretninu turistima, zbog povećanih financijskih rezultata. Prema nekim procjenama, više od 2000 tisuće stanova za iznajmljivanje u Ljubljani, koji se nude turistima na kraće rokove, završilo je na mrežnim platformama Booking i Airbnb.  Unajmljivače najviše zanimaju stanovi u užom i širem gradskom središtu.

Najpoželjniji su noviji ili renovirani, lijepo namješteni stanovi s liftom i parkirnim mjestom. U centru Ljubljane prosječn mjesečne cijene najma bez troškova i mjesta za parkiranje najviše su. Za garsonjeru od 20 do 30 kvadrata potrebno je izdvojiti od 400 do 500 eura, za jednosobni stan (40-50 kvadrata) od 500 do 700, a za dvosobni stan (50-65 četvornih metara) od 700 do 900 eura. Nešto dalje od centra cijenu su 20 posto niže.

Na oglas se javi 30 ljudi
"Nastao je pravi kaos. Manji stanovi se iznajmljuju preko noći, a na oglas se javi do 30 zainteresiranih. Ponekad ima oglase za loše namještene stanove na neprimjerenom mjestu, čija cijena nadilazi granice zdravog razuma", upozorava Prskalo.

Prema njegovim riječima, dok više stanova za prodaju i iznajmljivanje ne dođe na ljubljansko tržište ili dok općina i država ne interveniraju kako bi regulirali situaciju, ne treba očekivati značajnije poboljšanje situacije.  Općina i država mogli bi s jedne strane utjecati na smanjenje kaosa izgradnjom novih stanova za iznajmljivanje, a s druge strane ograničavanjem kratkoročnog iznajmljivanja u turističke svrhe, kao što je to već urađeno u nekim drugim europskim gradovima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close