Izetbegović ne želi koalirati s Dodikovim Socijaldemokratima

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2014. u 21:58
Thinkstock

Na pomolu je nova kriza oko uspostave vlasti u BiH.

Na pomolu je nova kriza oko uspostave vlasti u BiH nakon što je zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da u bosanskohercegovačkoj vladi, Vijeću ministara, ne želi vidjeti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, unatoč tome što ova stranka ima većinu u entitetskom parlamentu Republike Srpske i u srpskom klubu gornjeg doma državnog parlamenta BiH te tako može blokirati rad izvršne vlasti.

Kako jučer prenose tiskani mediji u BiH, Izetbegović je izjavio da će vlast na državnoj razini formirati sa Savezom za promjene, koalicijom stranaka okupljenih oko Srpske demokratske stranke (SDS), umjesto SNSD-a Milorada Dodika, koji danas počinje konzultacije oko izbora mandatara za vladu Republike Srpske nakon što je u ponedjeljak uspio ostvariti parlamentarnu većinu za stranke njegova bloka u parlamentu RS.

‘’Mi smo priželjkivali strukturu vlasti od vrha do dna, ali ne mora biti tako’’, rekao je Izetbegović te je poručio da će ostati kod izbora SDS-a za partnera na državnoj razini vlasti. Istodobno je poručio da želi partnerstvo s HDZ-om BiH te je izrazio očekivanje da će predsjednik ove stranke Dragan Čović podržati uspostavu vlasti bez Milorada Dodika. “Ne bih pravio alternative i ne bih pravio neke pustolovine. Nama je potrebno da Čović to prihvati i uvjeren sam da će on to uraditi”, rekao je Izetbegović.

Komentirajte prvi

New Report

Close