Iz BiH petina feferona na europskom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2018. u 21:59
Cijena kilograma feferona iz BiH iznosi oko 4,4 kune/Marko Prpić/PIXSELL

Proizvodnja u Unsko-sanskom kantonu raste, godišnji izvoz dosegnut će 100 tona.

Blago ljuti feferoni s područja Unsko-sanskog kantona sviđaju se njemačkim dobavljačima te je već 50 tona izvezeno na zahtjevno europsko tržište.

Sve više poljoprivrednika u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu želi biti dio priče o BiH feferonima, a kako je sve krenulo za Klix.ba je ispričao Arif Rošić, predstavnik najvećeg otkupljivača feferona u USK-u.

On kaže da bi ta vrsta feferona mogla postati pravi hit, a da je cijela priča počela prije dvije godine. 

"Imali smo pilot projekt proizvodnje feferona, ali je pao na nekim sitnicama. Želio sam da uspijemo, da ispravimo pogreške i ušli smo profesionalnije u cijelu priču. Stanje je sada dobro", kaže Rošić.

"Tržište je osigurano u Njemačkoj. Isporuka se obavlja svakih desetak dana kada je i berba. Imat ćemo, vjerovatno, još dvije berbe. Naš plan je napola ostvaren jer smo isporučili gotovo 50 tona, a želimo 100."

Cijena kilograma kreće se oko 1,10 KM (oko 4,4 kune). Rošić ipak smatra da u budućnosti neće biti potrebe za većim količinama za isporuku od 150 tona.

"Potrebe cjelokupnog europskog tržišta za ovu vrst feferona su oko 500 tona, a mi proizvodimo 100. Ali ima još vrsta paprike koje možemo proizvoditi", dodao je Rošić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close