Ivanov ne očekuje nestašice u ruskim trgovinama zbog sankcija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 11:31
Foto: Reuters

Ivanov ne odbacuje mogućnost manje važnih nestašica, primjerice gurmanskih sireva.

Čelnik administracije ruskog predsjednika Vladimira Putina Sergej Ivanov, ocijenio je u intervjuu za Rossijskuju Gazetu da Rusi ne moraju strahovati od praznih polica zbog sankcija, prenosi Itar-Tass.

"Što se tiče hrane, a to najviše zanima građane, uopće ne vidim mogućnost da police budu prazne kao u Sovjetskom Savezu kad se stajalo u repovima za sir i vrhnje", rekao je on.

Ivanov ne odbacuje mogućnost manje važnih nestašica, primjerice gurmanskih sireva. No, kaže kako to nije toliko važno te da će razmaženiji moskovski sladokusci, zažele li se takvih proizvoda, lako skoknuti u Europu da bi ih nabavili.

Također, rekao je da sankcije i protu-sankcije neće donijeti ništa dobroga i da ne funkcioniraju u globaliziranom svijetu. Sankcije po njegovim riječima nisu do kraja uspjele ni protiv Irana, a protiv Rusije su besperspektivne.

Ivanov ipak priznaje kako sankcije Rusiji "ne donose radost i nanose joj određenu štetu, ali u jednakoj mjeri kao i partnerima."

Govoreći o zadnjem, sektorskom valu sankcija, ocijenio ih je vrlo ciničnima, jer su po njegovim riječima uvedene kad se pojavila nada za mir, a zaraćene strane (u Ukrajini) potpisale sporazum u Minsku i sklopile primirje.

Sergej Ivanov kaže kako Rusija ne namjerava vanjsku politiku koncentrirati na istok, nakon zahlađenja odnosa sa Zapadom. "Ne hrlimo nikom u zagrljaj niti koga gušimo našim rukama, to nije naša metoda", kaže Ivanov te podsjeća da je ruska trgovina s EU-om više od četiri puta veća od trgovine s Kinom.

Osim toga, kaže Ivanov, Rusija se na pojačanu vanjskopolitičku aktivnost u Aziji odlučila znatno ranije od izbijanja ukrajinske krize.

Šef kremaljske uprave također je naglasio da Kina vodi samostalnu vanjsku politiku te da kriza u rusko-ukrajinskim odnosima i odnosima Europske unije i Rusije pokazuje da se zemlje sa samostalnom vanjskom politikom mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Komentirajte prvi

New Report

Close