Italija kao jedina u EU ušla u recesiju

Guiseppe Contereuters Guiseppe Contereuters

Premijer Guiseppe Conte ne očekuje oporavak prije drugog kvartala 2019.

Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju nakon što su podaci objavljeni u četvrtak pokazali da je BDP u posljednjem tromjesečju 2018. pao drugo tromjesečje zaredom.

Aktivnosti su u razdoblju od listopada do prosinca smanjene za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su pale 0,1 posto, što znači da je zemlja tehnički u recesiji.

Italija je nakon financijske krize već zabilježila veliki pad aktivnosti, a sada je jedino veliko gospodarstvo svijeta i jedina zemlja EU-a koja ponovo bilježili recesiju.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da očekuje negativne podatke. U govoru na poslovnom skupu u Milanu kazao je da ne očekuje oporavak gospodarstva prije drugog tromjesečja ove godine.

Koalicijska vlada usvojila je u prosincu proračun s opsežnim planovima za potrošnju kako bi otklonila prijetnju recesije. Proračun je izmijenjen nakon prigovora Europske komisije da neće smanjiti visoki talijanski dug a uključuje, između ostalog, nove mjere potpore siromašnima i raniji odlazak u mirovinu. Također su smanjeni porezi za samozaposlene. U studenome je statistički ured ISTAT objavio da će proračun u ovoj godini poduprijeti osobnu potrošnju, prognozirajući rast aktivnosti u 2019. za 1,3 posto. U međuvremenu su se pogoršali izgledi za većinu glavnih talijanskih izvoznih tržišta, uključujući Njemačku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve