Iračani izbacili Kurde iz pokrajine Kirkuk

Autor: Saša Paparella , 22. listopad 2017. u 21:59
Kurdi porazili Islamsku državu pa zaratili sa šijitima, Foto: Reuters

Referendum izazvao sukobe.

Iračke snage u petak su zauzele i posljednji okrug u naftom bogatoj pokrajini Kirkuk nakon trosatne borbe s kurdskim pešmergama.

Okrug Altun Kupri, ili Perde na kurdskom, leži na cesti između grada Kirkuka, koji je pao u ruke iračkih snaga u ponedjeljak, i Erbila – prijestolnice poluautonomne regije Kurdistan na sjeveru Iraka koja je u rujnu na referendumu izglasala odcjepljenje od Iraka, suprotno željama Bagdada.

Kurdski borci povukli su se iz grada smještenog na rijeci Zab nakon okršaja, u kojem je ubijeno 30 kurdskih boraca i najmanje 10 pripadnika šijitskih milicija povezanih s iračkom vojskom.

Pešmerge su ušli u Kirkuk nakon što je iračka vojska pobjegla iz tog područja pred nadiranjem Islamske države 2014. Kurdi su tako spriječili da naftna polja u Kirkuku padnu u ruke ekstremista. Nakon što su omogućili poraz IS-a u Siriji i Iraku, Kurdi su se našli na udaru vlade u Bagdadu zbog svog referenduma i primorani su na povlačenje. Vrhovni šijitski klerik u Iraku, veliki ajatolah Ali al-Sistani pozvao je vlasti u Bagdadu da zaštite kurdsko stanovništvo.     

Komentirajte prvi

New Report

Close