IATA povisila prognoze dobiti zrakoplovnih kompanija u ovoj i idućoj godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. prosinac 2012. u 08:20
Thinkstock

Za 2013. IATA procjenjuje da će dobit u zrakoplovnoj industriji porasti na 8,4 milijarde dolara.

– Svjetske zrakoplovne kompanije revidirale su u četvrtak naviše prognoze dobiti u ovoj i idućoj godini, ukazujući na smanjene troškove i konsolidaciju, ali upozoravaju na rizike krize u eurozoni i zastoja u pregovorima u SAD-u o proračunu za iduću godinu.

Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA), koje predstavlja 240 zrakoplovnih kompanija iz cijelog svijeta, objavilo je da će zračni prijevoznici u ovoj godini ostvariti ukupnu dobit od 6,7 milijardi dolara, u odnosu na ranije prognoziranu 4,1 milijardu dolara. Za 2013. IATA procjenjuje da će dobit u zrakoplovnoj industriji porasti na 8,4 milijarde dolara, što je također više od ranije procijenjenih 7,5 milijardi dolara.

Poboljšana prognoza temelji se u prvom redu na štednji i konsolidaciji u Sjevernoj Americi u uvjetima usporavanja svjetskog gospodarstva. Tamošnji će prijevoznici u ovoj godini ukupno zaraditi 2,4 milijarde dolara, u odnosu na ranije očekivanih 1,7 milijardi, i to zahvaljujući boljoj popunjenosti zrakoplova i više sati leta po danu. Europski prijevoznici pak ne bi trebali zabilježiti gubitak, kao što se dosada očekivalo, već bi trebali zaključiti godinu na pozitivnoj nuli, procjenjuju u IATA-i. Azija bi pak u ovoj godini trebala ponovo zabilježiti snažan rast, s ukupnom dobiti od tri milijarde dolara, usprkos strahovanju od usporavanja u Kini i izloženosti slabom tržištu prijevoza tereta.

Tržišta usluga prijevoza tereta, inače pokazatelj svjetske trgovine, stagniraju ali bi iduće godine mogla ojačati s obzirom na naznake poboljšane potražnje u SAD-u za potrošačkim robom koja se obično transportira zračnim putem, ističu dužnosnici udruženja.

Aktivnosti zrakoplovnih kompanija tradicionalno se smatraju pouzdanim pokazateljem prilika u širem gospodarstvu, pa se tako poboljšano poslovno povjerenje u kratkom roku očituje kroz snažniju potražnju za sjedalima u premium klasi a zrakom se odvija i tek nešto manje od polovine međunarodne trgovine mjereno njezinom vrijednošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close