I Njemačka pod lupom EK-a zbog privilegiranih poreza

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2015. u 22:01
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker, Foto: Reuters

Od Berlina zatraženi podaci o aranžmanima s inozemnim kompanijama.

Nakon niza zemalja, Europska komisija (EK) odlučila je istražiti i porezne aranžmane njemačke vlade sa inozemnim korporacijama kojim su dobile privilegiran položaj. Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager zatražila je od Berlina da joj dostavi porezne aranžmane koji se primjenjuju pri poslovanju velikih kompanija u Njemačkoj.

Kako u srijedu piše portal EurActiv, EK zanimaju porezni aranžmani i u Austriji, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Podsjetimo, do sada se pod lupom EK-a našao Luksemburg – iz kojeg je i krenula priča o poreznim privilegijama – zatim Irska, Malta, Nizozemska, Velika Britanija i Cipar.

 

11 članica EU

trenutno je pod lupom Europske komisije

“Pozorno ćemo istražiti kako bi utvrdili koje su članice davale pojedinim kompanijama selektivna porezna izuzeća i na taj način prekršile europsku regulativu o državnoj pomoći”, izjavila je Vestager. Afera o poreznim privilegijama nastala je u Luksemburgu kada je ustanovljeno da je američki Amazon bio privilegiran, odnosno da je platio znatno manje poreza nego što je po prihodima trebao.

Istu praksu Bruxelles je primjetio u Appleovom poslovanju u Irskoj te Starbucksovom u Nizozemskoj. No, osim zapadnih članica, na udaru EK-a našle su se i istočne članice. Tako je u ponedjeljak EK od Poljske i Estonije zatražio podatke o poreznim aranžmanima.

Te dvije države za sada nisu pod sumnjom u kršenje europske regulative, ali je pažnju povjerenice Vestager privuklo odbijanje davanje svih podataka zbog navodne povjerljivosti fiskalnih podataka. Poziv na otkrivanje poreznih aranžmana u prosincu je poslan svim članicama Europske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close