Hrvatska profitira od grčkih izbora

Autor: Darko Bičak , 28. siječanj 2015. u 17:33
Aleksis Cipras; Reuters

Pobjeda Aleksisa Ciprasa i njegove kontroverzne političke stranke Syrize na nedjeljnim izborima u Grčkoj zadala je puno glavobolja Europskoj uniji, no Hrvatska bi mogla od te pobjede itekako profitirati.

Pobjeda Aleksisa Ciprasa i njegove kontroverzne političke stranke Syrize na nedjeljnim izborima u Grčkoj zadala je puno glavobolja Europskoj uniji, no Hrvatska bi mogla od te pobjede itekako profitirati.

Naime, Luka Rijeka je u iščekivanju strateškog investitora koji bi uložio veliki novac u povećanje kapaciteta, a uz to je usko povezana i tzv. nizinska pruga koja bi Rijeku preko Zagreba povezivala s Budimpeštom i srednjom Europom.

Kao najpoželjniji investitori za Rijeku i prugu su se očekivali Kinezi – nitko drugi nije iskazao ozbiljan interes. No, već prije više godina, kako se nekoliko hrvatskih Vlada nije moglo odlučiti što i kako žele zapravo s Rijekom i nizinskom prugom, kineski kapital, konkretno tamošnji brodarski div COSCO, se okrenuo Grčkoj i njezinoj luci Pirej. U zadnjih godinu dana je privatizacija Pireja daleko odmakla, COSCO je stekao 30 posto vlasništva, a predana je i ponuda za 67 posto državnog udjela. Prethodna grčka konzervativna Vlada je gotovo bila pred zaključenjem sporazuma i kineska brodarska penetracija u jugoistočnoj Europi je bila gotova stvar. Tome u prilog ide i najava o gradnji pruge Solun – Beograd – Budimpešta, a što bi Rijeku i nizinsku prugu Rijeka – Zagreb – Budimpešta gurnulo u drugi plan. Štoviše, o tome je i početkom prosinca 2014. u Beogradu potpisan i trilateralni sporazum političkih dužnosnika Srbije, Kine i Mađarske. Sporazum je potpisan na kontroverznom summitu Kine i lidera 16 država centrale i i stočne Europe koji se održao u Beogradu, a koji je u Hrvatskoj poznat po iznenađujućoj, po mnogima i neinteligentnoj, odluci hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je odlučio da se tamo ne pojavi. Mediji su i tada spekulirali da je je njegov nedolazak vezan, koliko uz pokušaj da stekne simpatije desnih političkih snaga u Hrvatskoj, toliko i činjenicom da će se tamo potpisati sporazum koji će Rijeku ostaviti bez ozbiljnog investicijskog kapitala. 

No, kako je ovog tjedna došlo do tektonskih političkih promjena u Grčkoj, nova ultra ljevičarska Vlada odustaje od gotovo svih planiranih privatizacija. Tako francuska agencija France Press prenosi riječi Teodorisa Dricasa, zamjenika ministra pomorstva Grčke, koji je doslovno rekao "Zaustavit ćemo privatizaciju luke Pirej i luke Solun". Za sada je neizvjesno kako će se to odraziti na suradnju s COSCO-m, no, izvjesno je da će se Kinezi osjećati prevareni te potražiti pravdu na međunarodnoj arbitraži. Isto tako, izvjesno je da će se okrenuti drugim opcijama za njihovu glavnu morsku luku u jugoistočnoj Europi, a to je vjerojatno Rijeka. U tom slučaju bi i "nizinska pruga" Rijeka – Zagreb – Budimpešta opet postala realna opcija. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

kako bi hrvatska profitirala kad je politika koju sad siriza uvodi u grčkoj u hrvatskoj ionako već zacementirana norma? pa hrvatska već godinama nista ne privatizira i u hrvatskoj se također razmišlja i o vraćanju u državno vlasništvo onoga što je već privatizirano. i sad bi odjednom bila kao atraktivna onima koji moraju bježati iz grčke zato što je sad i grčka postala kao hrvatska!?

New Report

Close