Hrvatska i svijet zgroženi nezapamćenim ubilačkim napadom u Parizu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2015. u 15:18
Foto: Reuters

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je strašnim terorističkim napadom.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zgroženo je strašnim terorističkim napadom na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u Parizu u kojem je ubijeno najmanje 12 ljudi, izjavio je Hini predsjednik te novinarske asocijacije Zdenko Duka.

"To je dosad nezapamćeni ubilački napad na novinare i druge zaposlenike jednog medija. Suvišno je govoriti o tome koliko novinarstvo postaje opasna profesija u vremenu kad terorizam uzima sve više maha", kazao je Duka.

Riječ je, kaže, o brutalnom ubilačkom napadu na novinarske i medijske slobode. "Dan koji će ostati upisan crnim slovima u povijesti novinarstva, događaj čiji će eho sa svim posljedicama odzvanjati još godinama", zaključio je Duka.

Nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo uslijedile su osude sa svih strana svijeta, među kojima i iz Europske unije i Bijele kuće, javljaju agencije.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti 

„Zgrožen i duboko potresen stravičnom viješću o terorističkom napadu na novinare redakcije lista Charlie Hebdo u centru Pariza, upućujem Vam, u ime građana Republike Hrvatske i u svoje osobno ime, izraze najiskrenije sućuti.

Republika Hrvatska i ja osobno snažno osuđujemo ovaj zvjerski i bezuman čin ubijanja nevinih ljudi i napad na slobodu govora. 

Ova tragedija okrutno je ranila Francusku, ali i cijelu Europu. Republika Hrvatska čvrsto stoji uz Vas, gospodine Predsjedniče, i uz sve Vaše građane. Ovim terorističkim činom izvršen je brutalan udar na vrijednosti slobodnog demokratskog svijeta. 

Osjećamo duboku solidarnost i suosjećanje sa svim francuskim građanima i želimo da u ovim teškim trenucima ostanu čvrsti u osudi i beskompromisnoj borbi protiv terorizma“, stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

Pismo sućuti mvep Pusić povodom terorističkog napada u Parizu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je poruku sućuti francuskom ministru vanjskih poslova Laurentu Fabiusu.
"Ovaj bezumni i divljački napad na redakciju lista Charlie Hebdo u kojem je poginulo dvanaest osoba, a najmanje deset ih je ranjeno, očiti je teroristički čin usmjeren na temeljne vrijednosti – sigurnost i slobodu građana. Uvjerena sam da će počinitelji biti uhićeni u najskorije vrijeme te da će biti privedeni pred sud. Poštovani ministre Fabius, dragi Laurent, izvolite primiti izraze sućuti u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova i u moje osobno ime, te Vas molim da izraze sućuti prenesete obiteljima žrtava ali i svim francuskim građanima".

I svijet osuđuje teroristički napad na satirički tjednik

Nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo uslijedile su osude sa svih strana svijeta, među kojima i iz Europske unije i Bijele kuće, javljaju agencije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je napad na ured tjednika Charlie Hebdo nazvao "nedopustivim činom i barbarstvom".

"Duboko sam šokiran brutalnim i nehumanim napadom na ured Charlie Hebdo. To je nedopustivo barbarstvo, opomena svim ljudima i Europljanima", reagirao je Juncker u priopćenju.

Bijela kuća je najoštrije osudila napad na urede satiričkog lista u kojem je u srijedu ubijeno 12 ljudi.

"Bijela kuća je solidarna s obiteljima ubijenih i ranjenih u tom napadu", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame na kanalu MSNBC.

"Visoki dužnosnici Bijele kuće su u bliskom kontaktu s francuskim kolegama. Sjedinjene Države su spremne surađivati s Francuzima i pomoći u vođenju istrage", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula da napad u Francuskoj nije samo napad na francuske građane i njihovu sigurnost već i na slobodu tiska i govora. "Ni na koji način ga se ne može opravdati", rekla je Merkel u priopćenju.

Ona je istaknula da je Njemačka uz Francusku u ovim teškim trenucima.

Britanski premijer David Cameron je osudio grozan teroristički napad i izrazio solidarnost s Francuskom.

"Ubojstva počinjena u Parizu su grozna. Mi smo uz francuski narod u borbi protiv terorizma i za zaštitu slobode tiska", naveo je Cameron na društvenoj mreži Twitter.

Nekoliko minuta kasnije je šef vlade otvorio zasijedanje britanskog parlamenta i pozvao na jedinstvo s Francuskom suočenom s terorizmom.

Francuski predsjednik Francois Hollande je odmah otišao na mjesto zločina u rezidencijalnu četvrt Pariza, gdje je upozorio na "teroristički napad i čin iznimnog barbarstva".

Španjolska je u srijedu osudila "podli i kukavički teroristički napad", i založila se slobodu tiska kao "temeljno pravo".

S užasom smo dočekal vijesti o podlom i kukavičkom terorističkom napadu na sjedište Charlie Hebdo u Parizu, naveo je šef španjolske vlade u priopćenju.

Vlada u ime španjolskog naroda izražava najoštriju osudu tog napada.

"Španjolska najsnažnije brani slobodu tiska kao temeljno i neopozivo pravo", dodaje se u tekstu.

Komentirajte prvi

New Report

Close