Hawking u posljednjem radu pokazao način pronalaska paralelnog svemira

Foto: Reuters Foto: Reuters

Rad se bavi teorijom nepostojanja granice prema kojoj postoji multisvemir, to jest tvrdi se da je za nastanka Zemlje u Velikom prasku došlo do više "velikih praskova" u kojima je stvoreno više svemira.

Stephen Hawking predao je samo dva tjedna prije smrti rad u kojemu ukazuje na način na koji bi znanstvenici mogli pronaći paralelne svemire te predviđa kraj svijeta.

Slavni znanstvenik, koji je umro prošli tjedan u 77. godini, dovršio je ovaj rad iz svoje posmrtne postelje, rekao je suautor Thomas Hertog, prenosi News.com.au. U radu se izlaže što je potrebno za pronalazak eksperimentalnih dokaza o postojanju "multisvemira", a da je takav dokaz pronađen za Hawkingova života, fizičar bi možda dobio Nobelovu nagradu koju je silno želio, piše The Sunday Times.

- Često je bivao nominiran za Nobela i trebao ga je osvojiti. Sada nikad neće moći - rekao je Hertog, koji predaje teoretsku fiziku na Katoličkom sveučilištu Leuven u Belgiji.

Rad se bavi teorijom nepostojanja granice koju je Hawking osmislio 1983. s Jamesom Hartleom, a prema kojoj postoji multisvemir, to jest tvrdi se da je za nastanka Zemlje u Velikom prasku došlo do više "velikih praskova" u kojima je stvoreno više svemira. U posljednjem radu Hawking je sada istraživao mogućnost pronalaska tih drugih svemira korištenjem sonde na svemirskom brodu. 

Rad također predviđa da će svemiru doći kraj kada zvijezde ostanu bez energije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve