Haden prodao dionice i potpuno izašao iz Bosnalijeka

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2020. u 22:00
Bosnalijek iz Sarajeva najveća je BiH farmaceutska kompanija

Investicijski fond Haden ušao je u Bosnalijek 2013. godine, kada je došao do udjela od 29,95% posto.

Na izvanrednoj dražbi održanoj u utorak luksemburški fond Haden prodao je preostale dionice koje je imao u Bosnalijeku i tako izašao iz vlasništva te BiH kompanije, izvještava Indikator.ba.

Haden je prodao svih ponuđenih 1,441.286 dionica u jednoj transakciji po sniženoj cijeni od 13,05 KM (oko 50 kuna), što je za oko 31% niže od cijene po kojoj je prethodno tri puta neupješno pokušavao prodati dionice. Za cijeli paket plaćeno je 18,8 mil. KM (71 mil. kuna).

Manji prihodi, veći rashodi
Haden je prije pokretanja izlaska iz vlasništva najveće BiH farmaceutske kompanije imao nešto manje od 26% udjela u vlasništvu, a prvi dio od 10% dionica prodao je za 17 mil. KM 10. prosinca prošle godine, kada se kao kupac pojavila Raiffeisen Bank BiH iz Sarajeva. Prije posljednje prodaje KBC Euro Credit Capital imao je 23,6% dionica u Bosnalijeku, Raiffeisen Bank BiH 11,4%, The Economic and Social Development Fund 7,6%, Nijaz Skenderagić 2,4%, UniCredit Bank iz Mostara (skrbnički račun) 2,4%, itd.

23,6 mil.

kuna bila je neto dobit Bosnalijeka u prva tri tromjesečja 2019.

Kupac Hadenovih dionica, koji za sada nije poznat, posve sigurno igrat će značajnu ulogu u upravljanju farmacuetskom kompanijom, objašnjava Indikator.ba. Investicijski fond Haden ušao je u Bosnalijek 2013. godine, kada je došao do udjela od 29,95% dionica. U međuvremenu, njegov udio se nakon provedenih dokapitalizacija smanjio na 25,9%.

Bosnalijek je u prva tri tromjesečja 2019. ostvario neto dobit od 6,2 mil. KM (oko 23,6 mil. kuna), što je bolje nego godinu ranije kada je dobit iznosila 5,8 mil. KM. Ostvareni su poslovni prihodi od 90,7 mil. KM i manji su nego u istom razdoblju 2018. godine za 6,7%. Poslovni rashodi bili su 86,1 mil. KM i povećani su u odnosu na godinu ranije za 7,3%. Kompanija je ostvarila dobit od financijskih aktivnosti od 1,97 mil. KM, nakon što je u istom razdoblju prošle godine ostvarila gubitak u gotovo jednakom iznosu.

Prodor na tržište EU
Prije nekoliko dana farmaceutska kompanija uspješno je završila proces dobivanja certifikata EU GMP za pogon proizvodnje tekućih i polučvrstih lijekova, koji je otvoren prošle godine. Time je osigurano da se u potpunosti može koristiti puni kapacitet novog pogona, u čiju izgradnju je uloženo 50 mil. KM, a čiji je najveći godišnji obujam proizvodnje 34 milijuna pakiranja tekućih i polučvrstih lijekova, što je pet puta više u odnosu na dosadašnje kapacitete.

Uspješnim certificiranjem novog pogona, cjelokupan proizvodni proces u Bosnalijeku usklađen je s pravilima i smjernicama EU GMP, što znači da su ispunjeni uvjeti da se svi proizvodi BiH farmaceutske kompanije mogu prodavati na tržištu Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close