Gubitak Rafinerije u Bosanskom Brodu veći od 256 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2014. u 22:01
Samo prošle godine gubitak je iznosio više od 23 milijuna eura/Ivica Galović/PIXSELL

Ugovorom o kupnji rafinerije u Bosanskom Brodu ruski se investitor obvezao i na osuvremenjivanje proizvodnih pogona, no to nije ostvareno.

Kronični dužnik, Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, prezadužena je toliko da je dug dva puta veći od kapitala kompanije, dok su kratkoročne obveze veće od obrtnih sredstava, javlja agencija Fena.

Naime, u izvještaju revizije za 2013. revizorske kuća Deloitte pokazalo se da je akumulirani gubitak Rafinerije veći od 250 milijuna eura. Tvrtka za preradu nafte iz Republike Srpske na kraju 2013. godine iskazala je gubitak u iznosu 23,578.210 eura, dok akumulirani gubitak iznosi čak 256,549.710 eura. "Na kraju 2013. godine kratkoročne obveze Rafinerije veće su od njene obrtnih sredstava za 9,351.520 eura", upozorili su revizori. Rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči te benzinske crpke vlada Republike Srpske prodala je ruskom Njeftegazinkoru 2007. godine za 121 milijun eura.

 

958tisuća

tona sirove nafte prerađeno je u Rafineriji Bosanski Brod 2013.

Ugovorom o kupnji rafinerije u Bosanskom Brodu ruski se investitor obvezao i na osuvremenjivanje proizvodnih pogona, uključujući i zaštitu okoliša, no to je do sada ostvareno tek manjim dijelom, a onečišćenje zraka ostalo je neriješen problem je koji i dalje muči šire područje proizvodnog pogona, uključujući i Slavonski Brod. Tijekom 2013. u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu prerađeno je 958.000 tona sirove nafte. I Rafinerija ulja Modriča na kraju 2013. zabilježila je nove minuse u poslovanju, a akumulirani gubitak se povećao na više od 26,5 milijuna eura.Gubitak u poslovanju ove tvrtke prošle godine iznosi novih oko 3 milijuna eura. Ruski vlasnik Zarubežnjeft međutim  nema se namjeru povući iz BiH i najavljuje nova ulaganja.

Direktor Optima grupe Vladimir Liman izjavio je na konferenciji za novinare u Banja Luci da bi se rentabilno poslovanje ove grupacije moglo očekivati tek 2017. ili 2018. godine. "Rezultati našeg rada u pogledu operativne djelatnosti bolji su nego što su bili u 2012., a ostvarena neto dobit poslovanja iz prošle godine veća je za više od 10 posto nego u 2012., ali nažalost, poslovanje naše grupacije u BiH nije rentabilno", rekao je Limov. Ove godine planiraju povećanje efikasnosti proizvodnje i prodaje, kao i daljnje smanjenje gubitaka. Limov je obećao da će ove godine investicije u pogone iznositi oko 30 milijona eura, a planirana je modernizacija proizvodnje i povećanje efikasnosti opreme i postrojenja. 

Onečišćenje u Hrvatskoj

Građani prosvjeduju, pomaka nema

U studenome prošle godine, godinu dana nakon velikog prosvjednog mimohoda ulicama Slavnoskog Broda, građani su se ponovno okupili na glavnom gradskom trgu prosvjedujući protiv stalnog onečišćenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije. Organizartor prosvjeda, kojeg su nazvali "S.O.S – Save Our Ship", bila je građanska inicijativa okupljena oko Facebook grupe "Kad ako ne sad – Brođani, ne dajte da nas truju". Nakon brojnih sastanaka mjerodavnih institucija značajnijih pomaka nema. Hrvatska je najavila tužbu protiv RS i rafinerije pred Europskom komisijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close