Grčki ministar poziva na ‘inteligentno’ restrukturiranje grčkog duga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 16:39
Foto: Reuters

Grčki ministar financija Janis Varufakis u ponedjeljak je u razgovoru za njemački tisak pozvao na “inteligentno” restrukturiranje grčkoga duga, priznajući da otpis ne bi bio prihvatljiv za kreditore.

Grčki ministar financija Janis Varufakis u ponedjeljak je u razgovoru za njemački tisak pozvao na "inteligentno" restrukturiranje grčkoga duga, priznajući da otpis ne bi bio prihvatljiv za kreditore.

"Otpis je neugodna riječ. To sam shvatio. Kao što mi ne želimo čuti riječ 'trojka', tako ni naši kreditori ne žele čuti riječ 'otpis'. Razumijem to", kazao je Varufakis za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt, aludirajući na trio kreditora koji je nadzirao financije Atene kroz dva programa međunarodnih zajmova.

"Postoje inteligentnija rješenja – 'swapovi', odnosno zamjene dugova", citira dalje Handelsblatt Varufakisove riječi.

Prema tom mehanizmu Grčka bi mogla dio zajmova koje je primila od Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) transformirati u obveznice. Kamatne i stope povrata koje bi Atena plaćala na te obveznice mogle bi tada biti vezane za stopu rasta grčkog gospodarstva, tumači Varufakis.

Mediji su prije mjesec dana izvijestili da se u grčkom ministarstvu financija spremaju predložiti zamjenu duga obveznicama vezanim uz rast odnosno obveznicama vječnog prinosa. Grčki su partneri pak inzistirali na produljenju programa kredita, pa je na koncu dogovoreno da se program produlji do kraja lipnja kako bi se dvjema stranama dalo vremena da sklope novi sporazum. Atena je pak obvezna sastaviti listu planiranih reformi, podsjeća AFP.

"Ne želim da Grčka gomila nove dugove. Novi sporazum koji želimo dogovoriti do kraja lipnja mora biti svojevrstan pakt o rastu temeljenom na ulaganjima privatnog sektora", kazao je Varufakis.

"Ako možemo obnoviti rast i na inteligentan način restrukturirati dio našega duga, ne mijenjajući nominalni iznos, tada problem duga može biti riješen", ocijenio je grčki ministar u razgovoru za njemački poslovni dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close