Grčka rasprodaje preostale javne tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 28. rujan 2016. u 21:59
Ministar financija Euklid Cakalotos i premijer Aleksis Cipras uoči glasovanja o reformskom paketu/REUTERS

Parlament odobrio osnivanje fonda koji će ubrzati privatizaciju.

Grčki parlament u noći s utorka na srijedu odobrio je paket reformi koji uključuje mirovinska rezanja, liberalizaciju tržišta električne energije te osnivanje fonda koji će ubrzati privatizaciju preostalih državnih poduzeća.

Reformski paket uvjet je za dobivanje sljedeće tranše međunarodne financijske pomoći od 2,8 milijardi eura. Iako je dio zastupnika prodaju preostalih udjela u državnim kompanijama nazvao "zločinom", paket je odobren solidnom većinom glasova. Iz paketa se izdvaja koncesija njemačkom Fraportu vrijedna 1,2 milijarde eura za upravljanje 14 regionalnih aerodroma te prodaja većinskog udjela u luci Pirej kineskom Coscu za 370 milijuna eura.

Osnovan je i novi fond za privatizaciju u koji će ući udjeli u državnim kompanijama. Prema najavama, prve kompanije koje će biti transferirane u taj fond bit će opsrbljivač električnom energijom PPC, zatim operater atenske podzemne željeznice Attica te proizvođač oružja Elbo. Zanimljivo je da će na čelu tog fonda biti Jacques le Pape, nekadašnji pomoćnik bivše francuske ministrice financija Christine Lagarde, a sadašnje šefice Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministar financija Euklid Cakalotos tijekom parlamentarne rasprave demantirao je glasine da će se privatizirati atenski i solunski vodovod. Cakalotos je kazao kako te dvije tvrtke neće u privatizaciju dokle god je on ministar, čak i ako bude prilike za prodaju. Inače, federacija grčkih sindikata pozvala je radnike da se "koriste svim mogućim sredstvima" kako bi spriječili novu rundu privatizacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close