Grčka odbija uvesti nove mjere štednje

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2017. u 21:59
Mirovine su smanjene 11 puta/REUTERS

Pregovori Atene i europskih kreditora uoči sastanka u Bruxellesu opet u slijepoj ulici.

Pregovori između europskih vjerovnika i grčke vlade opet su u velikoj krizi nakon što je Atena poručila kako "neće više uzeti ni euro" od građana.

"Grčka vlada odgovorno pregovara, ali ne može pristati na dodatne namete, na dodatne troškove za grčko društvo", izjavio je vladin glasnogovornik Dimitris Tzanakopoulos. Napomenuo je kako su samo grčki umirovljenici od 2009. proživjeli 11 smanjenja mirovina. Eskalacija nove epizode u grčkoj krizi započela je nakon što europski kreditori traže dodatne uštede povrh onih dogovorenih 2015. u trećem paketu financijske pomoći teškom 86 milijardi eura.

Bez tih ušteda kreditori odbijaju odobriti nove tranše novca Ateni. Do srpnja Grčkoj dospijeva dodatnih 7,5 milijardi eura duga koji neće moći otplatiti bez slanja novca iz paketa pomoći. Očekuje se da će tenzije biti ublažene do ponedjeljka kada u Bruxellesu počinje sastanak ministara financija eurozone. Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis izjavio je kako će izgubljeno vrijeme u postizanju sporazuma na kraju platiti svi.

Međutim, Dombrovskis je naglasio kako se sadašnja situacija ne može usporediti s početkom 2015. godine kada je Grčka jedva izbjegla i službeni bankrot i izlazak iz eurozone. Naime, podmirivanje grčkih financijskih obveza danas je mnogo lakše nego prije dvije godine.   

Komentirajte prvi

New Report

Close