Grci opsjedaju hrvatski bankomat

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2015. u 12:28
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Grci su se masovno okrenuli bitcoinu, virtualnoj valuti koja je prije godinu dana doživjela veliki nezapamćen rast vrijednosti.

U trenutku kada su  banke zatvorile vrata klijentima, a bankomati presušili, Grci su se masovno okrenuli bitcoinu, virtualnoj valuti koja je prije godinu dana doživjela veliki rast vrijednosti. 

Kako piše Večernji list, za razliku od eura, dolara ili kune, bitcoin nije "prava" valuta, već virtualni novac. Ne postoje novčanice bitcoina koje vam mogu zašuškati u rukama ni kovanice bitcoina koje će vam razderati džepove hlača. Dapače, ne postoji nijedna središnja banka ili država koja izdaje bitcoin. Ovu valutu nemoguće je tiskati po potrebi političara ili bankara jer postoji samo u elektroničkom obliku.

Danas je bitcoin općeprihvaćena valuta iako nema "podloge u zlatu" ni središnje banke koja stoji iza njega. Ali zato se njime trguje na burzama, plaća se cijeli niz roba i usluga, a prisutan je i u trgovini nekretninama. Čak je i u Ateni jedan bankomat koji bitcoine s računa mijenja za eure. Bankomat je pod opsadom Grka jer su svjesni da njihova država možda može propasti, ali globalna digitalna valuta zasigurno neće. A taj bankomat postavili su Hrvati Vedran Kajić i Ivan Šimurina.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close