Goldman Sachs zanimaju srpska energetika i rudarstvo

Autor: Tomislav Oharek , 24. srpanj 2013. u 18:30
Srpska ministrica energetike Zorana Mihajlović tvrdi da predstavnici Goldmana dolaze zbog projekata njezinog ministarstva

Glavne tema razgovora bit će formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor.

Izaslanstvo vodeće svjetske investicijske banke Goldman Sachs trebalo bi danas početi dvodnevni posjet Srbiji. Kako je priopćeno iz srpskog ministarstva energetike, izaslanstvo Goldman Sachsa sastat će se s predstavnicima Vlade Srbije razgovarati o projektima koje Srbija nudi i mogućnostima za investiranje.

Tako bi se, kako javlja B92, predstavnici ove investicijske banke trebali sastati s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a domaćin predstavnicima te financijske institucije bit će ministrica energetike, razvoja i zaštite okoliša Zorana Mihajlović.

 

12milijardi

eura vrijednost je prioritetnih projekata u energetici

Elektrane, rudnici i nafta
"Odluka Vlade Srbije da se u usredotoči na razvoj gospodarstva, konsolidaciju javnih financija, restrukturiranje državnih preduzeća i otvaranje radnih mesta nije prošla nezapaženo u inozemstvu, a rezultat toga je dolazak delegacije Goldman Sachsa u Srbiju", rekla je ministrica Mihajlović.Dodala je ako će u razgovoru s njima pokušati definirati konkretne mogućnosti suradnje i investiranja u poljoprivredi, metalurgiji i sektoru obveznih rezervi nafte.Inače, Mihajlović se sa delegacijom te investicijske banke već sastala početkom prošlog mjeseca u Beogradu, na inicijativu predstavnika Goldman Sachsa koji su se interesirali za projekte predstavljene u knjizi prioritetnih projekata u sektoru energetike i zaštite okoliša.Taj je popis predstavljen krajem prošle godine, a njihova ukupna vrijednost procijenjena je na između sedam i dvanaest milijardi eura. U sektoru energetike kao prioriteti naglašeni su gradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, dogovor o gradnji reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, Termoelektrana Nikola Tesla B3, kao i razvoj projekata u korištenju biomase i mini hidroelektrana.Dolazak predstavnika Goldman Sachsa za Srbiju je važan i i simbolički jer je riječ o prvom posjetu velike svjetske investicijske banke toj zemlji nakon odluke Europskog vijeća da do kraja siječnja iduće godine počnu pregovori Beograda o pridruživanju Europskoj uniji.

Tijekom  dvodnevnog posjeta, planirani su i susreti s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem, predstavnicima Ministarstva vanjske i  unutrašnje trgovine i telekomunikacija, direkcije za robne rezerve, kao i sa upravama Transnafta, Žita Srbije i Žita Vojvodine. Izaslanstvo Goldman Sachsa posetit će i RTB Bor, gde će se upoznati sa poslovanjem ove rudarske kompanije i planiranim razvojnim projektima. Inače, Višegodišnji gubitaš RTB Bor nastavio je i u lanjskoj godini uspješno poslovati kada je ostvario profit od 55,9 milijuna dolara, .Jedna od glavnih tema razgovora bit će formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor, javlja B92. Osim toga, razgovarat će se i o mogućnostima  suradnje u sektorima financiranja proizvodnje, izvoza i uvoza žitarica, šećera i metala.U izaslanstvu kompanije koja dolazi u Srbiju su Ryad Yousuf, direktor za tržišta u razvoju u sjedištu Goldman Sachsa u New Yorku, David Gallagher, direktor za robe u uredu za međunarodne odnose u Londonu i Leor Ceder, direktor za lokalno poslovanje klijenata za tržišta u razvoju u Londonu.

Prvi po neto prihodu
Inače, Goldman Sachs grupa je multinacionalna investicijska banka koja se bavi bankarstvom, vrijednosnim papirima, upravljanjem investicijama i drugim financijskim uslugama. Zapošljava oko 32.000 ljudi širom sveta i trenutno je prva u svijetu po neto prihodu u investicijskom sektoru. Prošlu godinu je zaključila s prihodom od 34,16 milijardi dolara, operativnom dobiti od 11,2 milijarde dolar i neto dobiti od 7,47 milijardi dolara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad se Milanović, Vrdoljak, Grčić i društvo pitaju što to oni imaju a mi ne.

New Report

Close