GM-u dionica skače 35% ako proda Opel

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2017. u 21:59
Amerikanci se oslobađaju tereta gubitaka/REUTERS

Procjene analitičara Barron’sa.

Cijena dionice General Motorsa (GM) mogla bi skočiti 35 posto ako kompanija uspije prodati svoju europsku podružnicu Opel, ističe u analizi američki financijski tjednik Barron's.

Pozivajući se na mišljenje financijskih analitičara, Barron's ističe kako bi se GM prodajom Opela mogao fokusirati na tržišta s većim potencijalom rasta, poput Kine, Južne i Sjeverne Amerike. K tome, prodaja bi donijela i približno milijardu dolara gotovine. Naime, za toliki iznos bi se oslobodio novčani tok. Podsjetimo, prošle godine GM je izvijestio o gubitku od 257 milijuna dolara u Opelu. GM-ovom dionicom trenutno se trguje po cijeni od 37 dolara.

Priče o prodaji Opela traju od 2009., a opet su postale aktualne prošlog tjedna nakon što su GM i francuski Peugeot/Citroën (PSA) potvrdili kako pregovaraju o kupnji. No, jedan od problema koji treba riješiti prije zaključenja ugovora je pitanje radne snage. Naime, u Njemačkoj radi tri četvrtine od 38.000 ljudi koliko GM zapošljava u Europi, a 4500 radi u Britaniji u podružnici Vauxhall.

Kako piše njemački Bild am Sonntag, predstavnik PSA Olivier Bourges sastao se prošlog tjedna s dva zamjenika ministra i savjetnikom kancelarke Angele Merkel. Obećao je da se tri tvornice i tehnološki centar u Njemačkoj neće gasiti kao i da će Opel ostati samostalna marka unutar PSA koncerna. No, Reutersovi izvori bliski PSA kažu kako Francuzi s GM-om dogovaraju i otkaze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close