Globalna ekonomija bolja od očekivanja

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2019. u 22:00
Prognoze sugeriraju da je i njemačko gospodarstvo zadržalo pozitivan ritam/REUTERS

Jačanje BDP-a u Španjolskoj je ubrzalo, Francuska je zadržala rast od 0,3 posto, a Italija je izašla iz recesije.

Strahovanja s početka godine kako najveća svjetska gospodarstva očekuje usporavanje (za sada) se ne ostvaruju, ako je suditi po objavljenom rastu BDP-a Amerike i Europe u prvom tromjesečju.

Nakon što je američka administracija prošlog petka objavila da je tamošnje gospodarstvo u prva tri mjeseca ojačalo čak 3,2 posto, sada je pozitivno iznenadila i eurozona. Preliminirani podaci objavljeni u utorak pokazali su da je 19 država koje koriste euro u prvom kvartalu ostvarilo gospodarski rast od 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal. Štoviše, u odnosu na posljednji lanjski kvartal, rast BDP-a eurozone dvostruko je veći.

Valja istaknuti kako se nezaposlenost u Europskoj uniji spustila u ožujku na 7,7 posto, najniže u 10 godina. Podatak o BDP-u je iznenadio ekonomiste koji su u prosjeku očekivali jačanje eurozone za 0,3 posto.

Florian Hense, analitičar banke Berenberg, ističe kako dosadašnji podaci sugeriraju kako 2019. neće biti tako ekonomski loša kako se očekivalo. "U posljednjih nekoliko tjedana američko-kineske trgovinske tenzije su oslabile, vijesti iz Kine sugeriraju da poticaji počinju davati rezultata, a rizik od iznenadnog tvrdog brexita je nestao", kaže Hense.

Tezu da globalna ekonomija ipak "drži glavu iznad vode" podržavaju i podaci iz velikih europskih gospodarstava za prvi kvartal. Španjolska je ostvarila rast od 0,7 posto, ubrzavši tako s 0,6 posto ostvarenih u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Francuska je zadržala stopu rasta od 0,3 posto dok je Velika Britanija ranije objavila kako je BDP porastao 0,3 posto. To je snažnije od očekivanja, no ekonomisti tumače kako je tome dijelom razlog nagomilavanje zaliha zbog priprema za očekivani izlazak iz EU-a krajem ožujka.

Italija je pak, nakon što je zagazila u recesiju ostvarivši pad od 0,1 posto u trećem i četvrtom tromjesečju, u prvom kvartalu ostvarila rast od 0,2 posto. Međutim, talijansko gospodarstvo tek je 0,1 posto veće nego godinu ranije. Podaci iz najvećeg europskog gospodarstva, Njemačke, još se čekaju, no prognoze sugeriraju da je zadržan pozitivan trend.   

Komentirajte prvi

New Report

Close