Glavnu bitku s Huaweijem Amerika seli u Europu

Autor: Tomislav Pili , 06. veljača 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Od europskih se vlada traži okretanje leđa kineskoj kompaniji.

Europska unija postaje najvažniji poligon američke bitke s proizvođačem telekomunikacijeke opreme Huawei kojeg Washington sumnjiči da pribavlja podatke za kinesku obavještajnu službu. U utorak je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako će vlada u Berlinu zatražiti jamstva od Huaweija da neće podatke o njemačkim građanima proslijeđivati tajnoj službi ako želi isporučivati opremu za izgradnju njemačke 5G mreže. No, dan kasnije njemačka vlada posvetila je kineskoj kompaniji čak i posebnu sjednicu. Kako navodi tamošnji poslovni list Handelsblatt, vlada je iza zatvorenih vrata raspravljala o sigurnosnim mjerama vezano za moguće sudjelovanje Huaweija u izgradnji 5G mreže. Kako navodi upućeni izvori, ministri su se fokusirali na pitanje je li “sigurnosni katalog” koji je pripremila Savezna agencija za cyber sigurnost (BSI), zajedno s pravilima certificiranja i obavještajnim sporazumom s Kinom biti dovoljni za sigurnost mreže nove generacije.

Najviši prioritet

Kao podloga za raspravu poslužio je prijedlog mjera koji je prošloga tjedna izradio Deutsche Telekom radi očuvanja nacionalne sigurnosti, piše Handelsblatt. Na sastanku, održanom nakon redovne sjednice, nazočili su ministri vanjskih i unutarnjih poslova, gospodarstva, financija i prometa. Vijest o sastanku njemačke vlade naslanja se na vijest iz Washingtona koji jasno daje do znanja da je pritisak na Huawei dosegao svoj maksimum.

Kako je za Reuters kazao neimenovani dužnosnik State Departmenta, SAD smatra Europsku uniju područjem od najvišeg prioriteta u globalnim naporima uvjeravanja saveznika da ne kupuju 5G opremu kineske kompanije.

Prema tim navodima, nakon sastanka u Europskoj komisiji te sa predstavnicima belgijske vlade, američka će administracija poručiti ostalim europskim prijestolnicama da oprema vodećeg svjetskog proizvođača predstavlja sigurnosni rizik.

“Govorimo kako je potrebno biti vrlo, vrlo oprezan i ne žuriti s potpisivanjem ugovora s neprovjerenim dobavljačima iz zemalja poput Kine”, tvrdi za Reuters američki dužnosnik. Radi ostvarenja ovog cilja SAD navodno koristi nekoliko kanala, uključujući razgovore u sjedištu NATO saveza te na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

 

21,3 milijarde

eura uprihodio je Huawei 2017. 
u regiji EMEA

Ako Amerika uspije u svom naumu, to bi mogao biti značajan udarac za kinesku kompaniju. Prema podacima iz Huaweijeva godišnjeg izvješća za 2017. godinu, tržište Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) drugo je po važnosti, odmah nakon domaćeg. Naime, iz EMEA regije dolazi više od 27 posto prihoda, odnosno 163,8 milijardi juana (21,3 milijarde eura).

Za ilustraciju, područje obje Amerike sudjeluje s tek 6,5 posto u ukupnim prihodima Huaweija. Američka administracija posebno je fokusirana na sprečavanje isporuke opreme za 5G mreže, tehnologije koja će omogućavati znatno veće brzine bežičnog interneta od sadašnjih i umrežavanje cijelog niza proizvoda. U tom kontekstu Amerika promatra poodmakle europske pripreme za uvođenje te tehnologije kao sigurnosni rizik za obje strane Atlantika.

“Suradnja s neprovjerenim dobavljačima poput Huaweija i ZTE-a imat će cijeli niz posljedica po vašu nacionalnu sigurnost, a pošto smo vojni saveznici s gotovo svim članicama Europske unije, i na našu sigurnost”, tvrdi dužnosnik State Departmenta.

 

Dolazi li nova zabrana

Dvostranačka skupina američkih senatora u utorak je predstavila prijedlog zakona koji bi ponovno uveo sankcije telekomunikacijskom proizvođaču ZTE ako kompanija ne ispoštuje sporazum s vladom. Podsjetimo, predsjednik Donald Trump razljutio je Kongres u srpnju 2018. kada je ukinuo zabranu američkim kompanijama da kupuju opremu od ZTE-a. Zabrana je uvedena zbog kršenja sankcija prema Iranu i Sjevernoj Koreji.

Nejasan odgovor

Huawei američke optužbe smatra neutemeljenima, a na pitanje Reutersa kakve dokaze ima američka administracija, odgovor nije potpuno jasan, pa ni uvjerljiv. Washington navodi činjenicu da je Kina jednopartijska država te se poziva na seriju zakona donijetih u Kini prije dvije godine.

Posebno apostrofiraju nacionalni obavještajni zakon koji traži od građana i kompanija da pomažu u prikupljanju obavještajnih podataka i o takvim aktivnostima šute. Dok Nijemci očito vjeruju američkim uvjeravanjima, Francuzi baš i ne.

“Ne možemo imati sve infomacije koje ima SAD. Odluke donosimo prema onome što znamo, a za sada nećemo zabraniti kupnju opreme od Huaweija”, poručila je francuska vlada.

Komentirajte prvi

New Report

Close