Gazprom ojačao poziciju

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2015. u 21:59
Gradnja Sjevernog toka podiže značaj Gazproma

Energetsku politiku na kontinentu vode velike tvrtke i njihovi interesi.

Plinovod Sjeverni tok 2, čiju gradnju je Gazprom dogovorio s četiri energetske kompanije, ojačat će dominaciju ruskog plina u Europi.

Cijeli 'deal' osigurat će sigurnu dobavu plina i posebno će koristiti Njemačkoj koja će postati centralni europski plinski hub, piše internetski portal energetika-net.com. Političari zasad uglavnom šute pokazujući da energetsku politiku na kontinentu vode velike tvrtke i njihovi interesi, a ne birokracija koja neprestano uzalud govori o diverzifikaciji koju netko treba platiti. Potpisavši neočekivano dioničarski ugovor s BASF-om, OMV-om, Engieom i Shellom za gradnju treće i četvrte cijevi plinovoda Sjeverni tok, Gazprom je ojačao svoju buduću poziciju u Europi, promijenivši ravnotežu snaga sebi u korist.

Taj će plinovod, kapaciteta 110 mlrd. 3 godišnje Rusiji omogućiti da plin dovodi direktno u Njemačku, potpuno zaobilazeći Ukrajinu, kroz koju plin prestaje teći u Europu već 2019. godine, iste godine kada bi nove cijevi Sjevernog toka trebale postati operabilne. 

Komentirajte prvi

New Report

Close