Francuzi ulažu 409 mil. eura u Kosovo

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2015. u 21:59
Na Brezovici će biti izgrađen novi skijaški centar

Skijaški centar zaposlit će 3000 osoba, očekuje se godišnji promet od 100 mil. eura.

Kosovska ministrica za trgovinu i industriju Hikmete Bajrami potpisala je s predstavnikom francuskog konzorcija Pascal Roux ugovor o razvoju Turističkog centra Brezovica.

Ugovor će stupiti na snagu za šest mjeseci, javlja Tanjug. Prema ugovoru, u novi skijaški centar na Kosovu francuski konzorcij će uložiti 409 milijuna eura, od čega 167 milijuna u prve tri godine. Projekt će, kako se najavljuje, omogućiti zapošljavanje oko 3000 lokalnih radnika, a godišnji promet od turizma trebao bi iznositi čak 100 milijuna eura. Marko Đurić, direktor srpske Kancelarije za KiM poručio je da Srbija nije protiv ulaganja u turistički centar Brezovica, ali da se oni koji to žele moraju dogovoriti "sa stvarnim vlasnicima objekata i imovine na toj planini".

"Za Srbiju i srpski narod na Kosovu neprihvatljivo je usvajanje bilo kakvog plana vezanog uz Brezovicu koji bi narušio postojeće objekte, kao i nelegalna i nasilna eksproprijacije zemljišta ili promjena etničke, radne i drugih struktura na našoj planini", rekao je Đurić novinarima u Beogradu. Prema njegovim riječima, vlasnik Brezovice Ineks Intereksport, odnosno JP Skijališta Srbije i onaj tko želi ulagati u taj skijaški centar moraju se dogovoriti s pravim vlasnicima i građanima srpskog sela Štrpca koji, kako je rekao, od te planine i od dva njena skijališta "ostvaruju svoj osnovni životni prihod". 

Komentirajte prvi

New Report

Close