Fintel Energija gradi najveći vjetropark u Srbiji i Europi

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2019. u 22:01
Vjetropark pokraj Vršca, FOTO: FINTEL ENERGIJA

Nakon prva dva vjetroparka, u Vojvodini ih se planira još nekoliko.

Kompanija Fintel Energija, koja je 2016. prva izgradila dva vjetroparka u Srbiji, pokrenula je nekoliko novih projekata, a među kojima je izgradnje najvećeg vjetroparka u Europi, koji će se, kao i oni prethodni, graditi na području Vojvodine.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Tiziano Giovannetti (kompanija je u talijanskom vlasništvu) najavio je da će “ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju s fosilnih goriva do čiste energije”.

Počinje izgradnja Košave 2

“Kompanija Fintel Energija je osnovala namjenske tvrtke za razvoj novih projekata izgradnje vjetroelektrana Lipar (10 MW), Lipar 2 (10 MW) i Maestral Ring (572 MW).

 

120milijuna

eura uloženo je u vjetropark Košava 1

Projekt Maestrale Ring će biti najveća vjetroelektrana koja se gradi na kopnu na cijelom europskom kontinentu”, rekao je Giovanetti. Naglasio je da će novi projekti biti u 100-postotnom vlasništvu kompanije Fintel Energija.

“Korakom koji smo napravili, kompanija će povećati ukupnu instaliranu snagu vjetroelektrana koje razvija s 352 MW na 944 MW, čime bi se Fintel Energija pozicionirala u vrh europskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vjetroelektrana”, naveo je. U priopćenju se podsjeća da se Odbor direktora kompanije Fintel Energija sastao prvi put nakon uspješnog izlaska te kompanije na Beogradsku burzu u studenome 2018. Izlazak na burzu uslijedio je nakon procesa inicijalne javne ponude dionica, koje su ušle u prvo burzovnu kotaciju.

Kompanija privodi kraju izgradnju prve faze Košave, njihovog trećeg vjetroparka u Srbiji.

Udruživanje kreditora

Počinje i izgradnja druge faze tog projekta, koja će se sastojati od dodatnih 52 MW instalirane snage i financirat će se udruživanjem lokalnih i međunarodnih kreditora.

Fintel Energija jedan je od pionira u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu. U vlasništvu je talijanske Fintel Energia Group SpA, koja od 2010. kotira na Milanskoj burzi. v

Komentirajte prvi

New Report

Close