Finska počinje dijeliti 560 eura mjesečno svojim stanovnicima

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2016. u 09:25
Foto: Thinkstock

Finci su o tome diskutirali do 9. rujna, a sad, i bez analiziranih rezultata rasprave, idu u primjenu od 1. siječnja 2017.

Za dvije tisuće Finaca država iduće godine priprema ostvarenje utopije: dobivat će novac svaki mjesec bez ikakvih obveza, pa čak neće morati ni tražiti posao. Riječ je o primjeni eksperimentalnog uvođenja temeljnog univerzalnog dohotka, već poznatog pod engleskom kraticom UBI (universal basic income), u Finskoj, zemlji koja i inače puno eksperimentira na različitim poljima, od obrazovanja do načina donošenja novih propisa.

Kako piše Večernji list, djeca u finskim školama tako nemaju domaće zadaće, a zakoni se donose tako što u raspravi sudjeluje tko god želi. Kako god bilo, ostvarenje utopijskog sna u kojem nitko nije na ulici, nije gladan, ne nosi krpe i ima siguran prihod svaki mjesec za koji ne mora ispuniti nikakve uvjete širi se i drugim zemljama, eksperimentira se u nekim mjestima u Nizozemskoj, Kanadi, raspravlja o tome u Novom Zelandu. Finci su o tome diskutirali do 9. rujna, a sad, i bez analiziranih rezultata rasprave, idu u primjenu od 1. siječnja 2017.  

Tako će slučajnim izborom između nezaposlenih koji primaju novčanu naknadu biti izabrano njih 2000 i svaki će dobiti 560 eura mjesečno. Nakon dvije godine bit će uspoređeno ponašanje te grupe nezaposlenih s jednakom grupom koja će i dalje primati redovnu novčanu naknadu s burze, koja također iznosi 560 eura. Razlika je u tome što će se testirani moći zaposliti a da im prihod od 560 eura i dalje ostane, dok ostali nezaposleni gube pomoć ako nađu posao.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Puno je jeftinije dati im 560 eura nego ih zaposliti na drzavne poslove.

U Kanadi se ne eksperimentira, to vec postoji 60 godina. Mjesta se zovu rezervati. Tamo nitko ne radi, svi primaju socijalnu pomoc, nema tosarina na alkohol niti na cigarete, nema nikavih poreza, nema policije pa je droga vrlo dostupna. Naravno da nitko ne ide u skolu jer nema potrebe za obrazovanjem kada ti drzava daje novce i ne trebas raditi.

Krajnji rezultat ove “socijalne” politike je ovo:

Vaš link …

Ne zaboravite i uhljebe u državnim službama

Pa i mi djelimo, nešto manji iznos, već 20 godina lažnim invalidima rada,, lažnim braniteljima, sudionicima 2. svjetskog rata, udrugama koje rade protiv ove zemlje i sl. Finci su za nas lipov tučak!

Razvojem tehnologije i robotike , ovakav model će primjenjivat sve viiše država , naravno onih koje to budu mogle!

New Report

Close