Fiat iz Kragujevca vodeći izvoznik

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2015. u 21:59
Fiat Chrysler automobili Srbija proizvodi do 650 vozila dnevno, radi se u tri smjene

Glavni razlog za odbijanje bescarinskog uvoza srpskih vozila u Rusiju je teška gospodarska situacija i slom tržišta automobila u toj zemlji.

Nakon trotjednog kolektivnog godišnjeg odmora u svim Fiatovim pogonima diljem svijeta, i u tvornici Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu početkom tjedna nastavljena je proizvodnja svih verzija modela Fiat 500L.

To znači da se radi u tri smjene i proizvodi 600 do 650 automobila dnevno. Ovogodišnji plan proizvodnje predviđa proizvodnju više 100.000 automobila, ali sigurno niti jedan neće biti bescarinski prodan u Rusiju. Srpski dužnosnici i predsjednik Rusije Vladimir Putin najavljuju takav aranžman od travnja 2013. ali po svemu sudeći do toga neće doći u dogledno vrijeme, piše Danas. Izvoznu dozvolu moraju odobriti i Bjelorusija, Kazahstan i Armenija, koje s Rusijom čine Euroazijsku ekonomsku uniju, a moguće odbijanje jednog od partnera Rusima može biti izgovor da na duži rok zustave dolazak srpskog Fiata.

Međutim, osnovni razlog za odbijanje srpske molbe koja je više u službi dnevne politike, nego što je interes kragujevačke tvornice, jest teška gospodarska situacija u Rusiji koja bilježi rekordan pad proizvodnje i prodaje vozila, navodi Danas. No prema podacima Ministarstva financija Srbije, FCA s neto izvozom vrijednim 814 milijuna eura, ostaje vodeći srpski izvoznik u prvih sedam mjeseci ove godine.  U 2014. godini ukupan izvoz kompanije Fiat Chrysler automobili Srbija iznosio je 1,36 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close