FBiH otvara terminal

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2019. u 21:59
Skladištenje u Živinicama počinje krajem godine

Rezerve nafte.

Prve rezerve nafte u Federaciji BiH trebale bi biti uskladištene do kraja godine, rekao je Hermedin Zornić, direktor tvrtke Operator – Terminali Federacije.

Do tada se očekuje završetak radova na sanaciji i proširenju skladišnih kapaciteta na terminalu u Živinicama, jednom od četiri u vlasništvu Operatora.

To je tek trećina obveza iz europske energetske direktive koja kaže da do 2022. obvezne rezerve moraju biti u visini jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa tim derivatom.

"Naše rezerve trebaju biti oko 250.000 tona nafte. Ovom pitanju se nije poklanjalo puno pažnje dok iz EU nije postavljen rok. Izuzetno sam optimističan da ćemo već ove godine u Živinicama uskladištiti prve rezerve i da ćemo završetkom ovog kontinentalnog terminala imati zaokruženu trećinu potrebnih kapaciteta", rekao je Zornić za Oslobođenje.

Nermin Džindić, ministar industrije i energetike u vladi FBiH, vjeruje da će do kraja sljedeće godine uz terminal Živinice biti završen i onaj u Blažuju. Tvrtka Operator – Terminali Federacije upravlja i naftnim terminalima u Pločama.

Komentirajte prvi

New Report

Close