Europski maslinari pod naletom izvoza iz Tunisa

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. veljača 2016. u 22:00
Nikad lošija godina za maslinarstvo u EU/Fotolia

Pad europske proizvodnje za 26 posto iskoristio je Tunis koji je lani izvezao 303.000 tona maslinova ulja, pet puta više nego 2014. godine.

Zbog loših vremenskih uvjeta i bolesti koja je zahvatila maslinike diljem Italije i Španjolske cijena maslinovog ulja porasla je u Europi za 20 posto što je pogodovalo Tunisu da  izvoz maslinovog ulja u Europu poveća pet puta.

Katastrofa u Italiji
"Berba u Italiji prošle je godine bila najslabija u posljednjih 25 godina", komentirao je Vito Martielli, analitičar Rabobanke, opisujući situaciju kao katastrofalnu. Ukupno, na svjetskoj razini proizvodnja ulja u berbi 2014.-2015. je niža za 26 posto na 2,4 milijuna tona, čemu je uvelike doprinijela upravo lošija berba u Španjolskoj i Italiji.

"Kupci su na maslinovo ulje u 2015. godini potrošili dodatnih 231 milijuna eura", poručili su iz istraživačke skupine IRI dodavši da je cijena maslinova ulja na europskom tlu porasla za 19,8 posto u prvih 11 mjeseci prošle godine. Maslinovom je ulju cijena po toni trenutno 17 puta veća od cijene Brent nafte, a prije dvije godine su odnosi bili bitno drugačiji – cijena ulja iznosila je petinu cijene nafte. 

Svanulo Tunisu 
No, katastrofalna situacija za europske maslinare za Tunis se pokazala unosnom. Ova je afrička zemlja katapultirana u sam vrh izvoznika maslinovog ulja, uz što je zaslužila i titulu drugog po veličini proizvođača nakon Španjolske. Izvješća pokazuju da je Tunis inozemnim tržištima prodao rekordnih 303.000 tona maslinovog ulja ili pet puta više nego godinu ranije. No, trendovi bi se ponovo mogli promijeniti. Naime, očekuje se da će se nasadi maslina u Europi oporaviti, a berba u Tunisu slabjeti. Tuniški bi se izvoz mogao prepoloviti jer je riječ o podneblju s malo oborima, prenosi The Financial Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close