Europski liječnici bježe iz Britanije

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2018. u 22:00
Liječnici tvrde kako Britanija trenutno nije mjesto za dugoročnu karijeru/FOTOLIA

Nesigurnost zbog regulative koja se tiče života i rada nakon Brexita učinila je atraktivnijima njemačke i skandinavske klinike.

Europskim liječnicima trenutno su privlačnije njemačke i skandinavske klinike od britanskih, pokazuju statistički podaci.

Kako prenosi Bloomberg, prošle se godine samo 3458 novih liječnika iz Europske unije registriralo za rad u Velikoj Britaniji. To je devet posto manje nego godinu ranije i ujedno najmanji broj novopridošlih doktora u osam godina.

Poražavajući podaci
U odnosu na vrhunac zabilježen 2014. kada ih je bilo 4644, radi se o smanjenju od 26 posto, pokazuju podaci Općeg medicinskog vijeća Ujedinjenog Kraljevstva. Ovi poražavajući podaci došli su usred kampanje privlačenja liječnika koju provodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS) koja skrbi za javnu zdravstvenu skrb u Britaniji. Posljednjih godina britansko zdravstvo snažno se oslanja na inozemne liječnike s obzirom na nedovoljan broj domaćih medicinara.

Tako je svaki deseti liječnik u Engleskoj došao iz neke europske države. Lanjska studija je pokazala da će do 2027. trebati popuniti dodatnih 190.000 radnih mjesta u tamošnjem zdravstvu. Izlazak Britanije iz Europske unije ovaj bi nedostatak radne snage mogao učiniti još gorim. Bloomberg piše kako liječnici iz EU koji su razmatrali preseljenje na Otok nisu sigurni kako će izgledati regulativa nakon Brexita koja se tiče života i rada u Britaniji. Tako je Talijanka Andrea Pevere (35) odbila poziciju anesteziologinje u jednoj engleskoj bolnici. "Ako želite graditi buduću karijeru, trebate dvaput promisliti o izboru Velike Britanije za dugoročni posao", ističe Pevere. 

Zahuktat će se utrka
Slično razmišlja i 26-godišnja Francesca Mursia koja je diplomirala medicinu u Londonu, ali je odabrala Španjolsku za specijalizaciju iz kirurgije.

"Vezati se za zemlju koja ne želi biti u EU čini mi se nerazumno", kaže Mursia. Profesor zdravstvene politike na Londonskoj školi ekonomije Elias Mossialos ističe kako europski liječnici smatraju Skandinaviju i Njemačku atraktivnijima za nastavak karijere od Velike Britanije. No, utrka za privlačenje liječnika u budućnosti će se još više zahuktati. Procjene Europske komisije kazuju da će "starom kontinentu" do 2020. nedostajati 230.000 stručnjaka medicinske struke, dok će na globalnoj razini ta brojka doseći 2,6 milijuna, smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Komentirajte prvi

New Report

Close