EU protiv internetskih tvrtki poreznih manipulatora

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2013. u 09:55
Google je uz Facebook prvi na udaru

Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Njemačka, Italija i Grčka potaknule Europsku komisiju da krene u usklađivanje poreznih pravila za tehnološke tvrtke.

Europska komisija sprema se stati na kraj multinacionalkama u vještom izbjegavanju plaćanja poreza u EU, pri čemu su prve na udaru najveće američke tehnološke kompanije Google i Facebook. Komisija je imenovala radnu skupinu za poreznu reformu u digitalnoj ekonomiji.

Prvo zasjedanje sazvano je za  12. prosinca.Radna skupina bavit će se bijesom Britanaca koji su otkrili da je Google u Velikoj Britaniji lani imao prihod veći od 4,9 milijardi dolara, a da je vještim vođenjem knjiga platio samo 55 milijuna dolara poreza. Google je na to odgovorio da samo revno slijedi britanske zakone i da ne mora platiti mnogo poreza u Britaniji jer većinu tog prihoda nisu napravili njegovi zaposlenici u Velikoj Britaniji. Navodno, napravila ga je Googleova ICT infrastruktura. Britanci su pak otkrili da Google plaća i vrlo malo poreza u Irskoj, koja je glavna točka te kompanije za Europu. Objašnjenje je da u obliku licencija i drugog intelektualnog vlasništva većinu profita šalje na Bermudu.

Francuska je pak pokrenula niz inicijativa prema OCED-u za promijenu međunarodnih pravila u oporezivanju, za poseban porez za on-line oglašavanje i oporezivanje mobitela koji se ne mogu spojiti na internet. Također, traži da se iz temelja izmjeni ideja nacionalnog oporezivanja tehnoloških tvrtki, jer to koriste za izbjegavanje plaćanja poreza. Podršku su dale Njemačka, Grčka i Španjolska.U Italiji je pak jedna od stranaka vladajuće koalicije zatražila uvođenje "Googleovoga poreza". Ideja je da Google i Facebook na prihod koji imaju u Italiji plate porez u toj zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close