EU planira strože propise za organsku hranu

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2014. u 15:06
Slika je preuzeta s portala croenergo.eu

Nakon niza skandala vezanih uz organsku hranu potrošači sve više gube povjerenje. Zato je Europska komisija predložila strože propise.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Nakon niza skandala vezanih uz organsku hranu potrošači sve više gube povjerenje. Zato je Europska komisija predložila strože propise kojima bi se spriječile zloupotrebe, ali i pooštrili kriteriji za tu vrstu namirnica. Pesticidi na rajčicama i pogrešno deklarirano maslinovo ulje – to su samo neki od skandala koji su uzdrmali branšu koja se bavi proizvodnjom organske hrane. Tome bi sada trebao biti kraj, kaže nadležni europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. No za promjene je, prema mišljenju Europske komisije, nužna revizija važeće europske smjernice. Ovo su svakako dobre vijesti za potrošače. Ali, kada je riječ o poljoprivrednicima i udruženjima za proizvodnju organske hrane, njih ove vijesti nisu baš obradovale.

"BIO ili organski proizvodi nisu više nešto što se proizvodi samo za mali krug ljudi. To je sada jedan važan poljoprivredni sektor u kojem se godišnje ostvari 20 milijardi eura prometa. I upravo zato je sada važnije imati jasna i transparentna pravila", kazao je Ciolos. Povjerenje potrošača se mora vratiti, između ostalog i jačom kontrolom. Jer, kratica "BIO" za organsku hranu u Europi mora i ubuduće označavati proizvod koji je stvarno "BIO", a ne da to samo stoji na pakiranju.

"Svejedno radi li se o konvencionalnoj ili ekološkoj proizvodnji, najveći problem je to što mi potrošači kod prehrambenih skandala u pravilu ne doznajemo koji su proizvođači umiješani i o kojim se proizvodima radi", kaže Andreas Winkler iz organizacije Foodwatch. Prema njegovom mišljenju, treba bolje poticati proizvođače da se bez pritiska izvana pridržavaju važećih propisa. "Ogromna je razlika hoće li proizvođač samo platiti kaznu i povući proizvode s tržišta ili će nakon inspekcijskih nalaza morati o tome informirati potrošače", kaže Winkler. Dacian Ciolos smatra da je djelotvorna metoda protiv zloupotrebe oduzimanje ekoloških certifikata tvrtkama koje se ne pridržavaju pravila. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close