EU planira do 2019. uspostavu unije tržišta kapitala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2015. u 08:24
Foto: Thinkstock

Među važnim ciljevima za Europsku uniju izdvaja se harmonizacija propisa za tržišta kapitala.

Europska unija uspostavit će uniju tržišta kapitala do 2019. godine, a među prvim konkretnim koracima koje u tom smjeru namjerava poduzeti mjere su za poticanje izravnih ulaganja u kompanije, pokazuje dokument Europske komisije u koji je Reuters ovih dana imao uvid.

U tom su dokumentu, u čijoj je izradi sudjelovao povjerenik EU-a za financijske usluge Jonathan Hill, po prvi put utvrđeni vremenski okviri vezani za temeljnu politiku EK kojom se želi udahnuti život u posustalo gospodarstvo 28-članog EU-a.

Među važnim ciljevima za Europsku uniju izdvaja se harmonizacija propisa za tržišta kapitala kako bi se povećalo trgovanje dionicama, obveznicama i drugim vrijednosnim papirima. Mnoge zemlje na europskom kontinentu kroz povijest su se više oslanjale na bankovne kredite za potrebe financiranja svoga poslovanja nego na vrijednosne papire, a takva ih praksa čini ranjivijima na šokove u bankarskom sektoru, primjećuje Reuters.

Svi oni koji iskazuju određenu skepsu u pogledu takvih planova kažu da besprijekornu uniju tržišta kapitala u EU nije moguće uspostaviti. Uvjeriti 28 država EU-a da harmoniziraju svoje zakone o porezima i stečaju bilo bi politički nemoguće, smatraju oni. Velika Britanija, koja nadzire najveće tržište kapitala u EU-u, ono u Londonu, odlučno je kazala da neće Bruxellesu ustupiti potpunu superviziju toga sektora.

Ipak, u Bruxellesu vjeruju da postoji čitav niz važnih koraka koje mogu poduzeti kako bi se potaknula ulaganja i smanjila ranjivost kontinenta na šokove u bankarskom sektoru.

Europska komisija trebala bi 18. veljače objaviti tri dokumenta koja će naznačiti početne korake u tim planovima.

Inicijalna 'zelena knjiga' odredit će nekoliko kratkoročnih inicijativa za iduće mjesece, poput onih kojima bi se ulagačima omogućio lakši pristup kreditnim informacijama u slučaju manjih kompanija. Drugi dokument sadržavat će prijedloge za poticanje visokokvalitetne sekuritizacije duga temeljenog na paketu zajmova, čime bi se bankama olakšalo da u bilancama oslobode prostor za daljnja kreditiranja, pokazao je dokument u koji je Reuters imao uvid.

Treći dokument proučit će, pak, načine izmjene pravila EU-a o dokumentaciji koju su kompanije dužne objaviti kako bi došle do financijskih sredstava a u cilju da se manjim kompanijama omougući lakši pristup zaduživanju na tržištima kapitala.

EK će akcijski plan objaviti u drugom ili trećem tromjesečju ove godine, navodi dalje Reuters.

Također, Reuters podsjeća i da kompanije u Europi i do 80 posto svoga financiranja ostvaruju putem banaka, dok ostatak pribavljaju na tržištima, što je suprotno situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je financiranje kompanija koje se bazira na tržištima kapitala pomoglo bržem oporavku gospodarstva od financijske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close