EU bi trgovala s jugoistočnom Azijom

Autor: Tomislav Pili , 12. ožujak 2017. u 21:59
Cecilia Malmström/REUTERS

Bruxelles najavio obnovu trgovinskih pregovora sa zemljama ASEAN-a.

Europska unija i Savez država jugoistočne Azije (ASEAN) najavili su u petak da će obnoviti pregovore o trgovinskom sporazumu koji bi europskim kompanijama omogućio ulazak na tržište vrijedno 2,6 bilijuna dolara.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström objavila je da su čelnici EU-a i 10-članog ASEAN-a odlučili stvoriti okvir za obnovu pregovora. Vremenski okvir početka pregovora još nije definiran. Podsjetimo, pregovori su započeli još 2007. ali su prekinuti dvije godine kasnije. Razlog prekidu uglavnom je ležao u složenosti postavljanja zajedničkih standarda između 10 članica koje odlikuje i različit broj stanovnika.

Uz osnivače – Indoneziju, Maleziju, Filipine, Singapur i Tajland – članice ASEAN-a još su Brunei, Kambodža, Laos, Mjanmar i Vijetnam. "Vjerujemo da je važno spojiti dva rastuća tržišta i ukloniti mnoge prepreke trgovini", istaknula je Malmström u Manili. Zemlje ASEAN-a broje 622 milijuna stanovnika, a njihova gospodarstva vrijede 2,6 bilijuna dolara.

Trgovinski sporazum s ASEAN-om spojio bi Europu sa sedmim svjetskim tržištem na kojem sve više raste srednja klasa. S druge strane, Europa je najveći uvoznik robe koja se izvozi iz ASEAN-a. Međutim, prepreka brzom završetku pregovora moglo bi biti stanje ljudskih prava u pojedinim članicama, poput Vijetnama, Tajlanda, Malezije, Kambodže i Laosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close