Emir Dubaija novi vlasnik crnogorskog Porto Montenegra

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2016. u 22:00
Porto Montenegro

Marinu i luksuzne objekte kanadski milijarder Peter Munk prodao je državnom Investicijskom fondu Dubaija.

U Crnoj Gori u tijeku je vlasničko preslagivanje nad turističko-hotelijerskim kompanijama. Nakon što je objavljeno da su MK Group, srpskog poduzetnika Miodraga Kostića i američka grupa Stratex postali vlasnici i partneri koji će zajedno ulagati u najveću crnogorsku hotelsku grupu Budvanska rivijera, novog vlasnika dobiva i Porto Montenegru, turističko naselje u Tivtu u sklopu kojeg se nalazi najveća crnogorska marina, opremljena za prihvat najvećih jahti na Jadranu.

Luksuzne objekte za imućne, prema saznanjima lista Vijesti, kanadski milijarder Peter Munk, prodao je državnom Investicijskom fondu Dubaija (Investment Corporation of Dubai, ICD), a Arapi će nautičko-turistički kompleks i marinu službeno preuzeti u petak 6. svibnja. No, iz Porto Montenegra tu prodaju ne potvrđuju, ali je ni ne opovrgavaju. "U ovom trenutku ne možemo dati nikakvu službenu potvrdu, jer nijedan dokument nije službeno potpisan ni s jednom stranom, te ne možemo komentirati navode dnevnih novina Vijesti", rekao je za TV Vijesti glasnogovornik Porto Montenegra Danilo Kalezić.

 

23milijuna

eura platio je Peter Munk bivše vojno brodogradilište u Tivtu

Odlična arapska ponuda
Vijesti navode izjavu novinara Siniše Lukovića, koji od dolaska Munka prati događaje u Portu Montenegru, koji kaže da bi javnost o svemu uskoro trebalo biti službeno obaviještena na konferenciji za medije, koja će se, prema njegovim saznanjima, održati krajem ovog tjedna u Tivtu, gdje bi se trebao pojaviti i crnogorski premijer Milo Đukanović. Siniša Luković dodaje da se Peter Munk odlučio za prodaju iz dva razloga. Prvi je što se zbog starije životne dobi ne može aktivno baviti projektom koji je zamislio kao novi Monte Carlo, a drugi je da je dobio ponudu "koja se ne odbija".

Time je ujedno omogućio Investicijskom fondu Dubaija da počne ulagati i u Europi, jer je ICD dosad većinom ulagao u na Blikom istoku i u Zaljevskim zemljama. Investicijski fond Dubaija pod izravnim je nadzorom vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, a predsjednik fonda je šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, premijer Emirata i emir Dubaija. "Riječ je o tome da emiratski fond već duže vrijeme ima veliku količinu novca, da im je područje na kojem su dosad ulagali postalo premalo, te sada žele svoja sredstva plasirati u Europi. Crna Gora im se nametnula kao prilično zanimljiva destinacija zahvaljujući svojoj politici da je investitorima kod nas gotovo sve dopušteno", kaže Luković. Još se točno ne zna za koliko je Peter Munk prodao arapskom fondu Porto Montenegro.  

Kanadskom ulagaču je crnogorska vlada prije deset godina prodala imovinu bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu i iznajmila dio obale i akvatorija na 90 godina. Cijela kupovina stajala ga je 23 milijuna eura, a iz kompanije Adriatic Marinas, koja još upravlja Porto Montenegrom, pripoćili su da je dosad u projekt uloženo gotovo 400 milijuna eura. "Sumnjam da je ponuda Investicijskog fonda Dubaija bila ispod navedene svote, možemo govoriti najmanje o 10 do 20 posto većoj ponudi Arapa. Međutim, to je sve na razini spekulacija, nema nikakve službene potvrde", kaže Luković.

Porast će ulaganja
Na temelju dugogodišnjeg praćenja razvoja, Luković smatra da će ulazak državnog investicijskog fonda Dubaija u većinsku vlasničku strukturu Porto Montenegra značiti više novca, jer su Peter Munk i njegov tim investitora u posljednje dvije do tri godine potpuno zaustavili ulaganje u crnogorski kompleks. S druge strane, Đukanovićevoj vladi je, kako se navodi, nakon što je završen dogovor između Arapa i Porto Montenegra, ICD potvrdio da kao novi vlasnik prihvaća sve obveze iz originalnog ugovora o prodaji Arsenala iz studenoga 2006. godine. Prema Lukovićevim podacima iz krugova ICD-a, njima je ovaj projekat neka vrsta ulazne postaje u Crnu Goru.

 

400milijuna

eura uloženo je u Porto Montenegro

"Njihove ambicije daleko su ozbiljnije, zanima ih i ulaganje u prometnu infrastrukturu, prije svega u Jadransko-jonsku autocestu, kao i u zračni promet. Govori se da bi mogli preuzeti i neke druge velike inozemne projekte, odnosno izravna ulaganja koje su započeta u drugim dijelovima Crne Gore", kaže Luković. Vlasnici Porto Montenegra, Peter Munk koji drži oko 60% udjela, ruski poduzetnik Oleg Deripaska, Jacob Rothschild, Bernard Arnault i ostali već duže vrijeme traže kupca za hotelsko-turističko naselje u Crnoj Gori.

U veljači ove godine nagađalo se da će biti prodano Emirates Groupu i saudijskom milijarder Khalidu bin Sultanu, vlasniku tzv. "zlatne flote" superjahti, koji je s Porto Montenegrom prošle godine potpisao ugovor na 30 godina, čime je tivatska marina postala matična luka prestižne flote bin Sultanovih plovila. Prvi gosti u lukzuzni hotel Regent Porto Montenegro u turističkom naselju stigli su početkom kolovoza 2014. Investitor hotela, kompanija PM Hotels, tvrtka-kćer kompanije Adriatic Marinas, u gradnju hotela uložila je više od 55 milijuna eura. 

Samo za imućne

Megajahte i skupi stanovi
Porto Montenegro trenutno ima 450 vezova za jahte dužine od 12 do 180 metara, a planira se da do završetka izgradnje bude 850 vezova, od kojih 250 isključivo za luksuzne jahte, što će biti najveća ponuda te vrste u Europi. Tu je i pet stambenih objekata koji ukupno imaju 228 stana, koji su svi prodani, kao i hotel Regent s pet zvjezdica, te trgovine i restorani. Ove godine počela je i gradnja Regent Hotel Residencesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close