EBRD daje 700 mil. eura za izgradnju Koridora 5C u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2018. u 21:59
Sredstvima EBRD-a gradnja će se nastaviti u razdoblju od 2018. do 2020. /Damir Špehar/PIXSELL

Suvremene autoceste su ključni zahtjev za integraciju gospodarstva BiH u regiju i za jačanje veza sa zapadnom Europom.

Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dva resorna entitetska ministarstva Bosne i Hercegovine potpisali su u ponedjeljak Memorandum o razumijevanju koji, kako je priopćeno, obuhvaća investicijski program vrijedan više od 700 milijuna eura za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Proširenje cestovne infrastrukture i izgradnja suvremenih autocesta je, kako je priopćeno iz EBRD-a, ključni zahtjev za integraciju Bosne i Hercegovine i njenog gospodarstva u regiju i za jačanje veza sa zapadnom Europom.

Planirani investicijski program u Federaciji BiH uključuje izgradnju nekoliko dionica Koridora 5C – dionice Poprikuše-Nemila, tunela Ivan, dionice petlja Mostar Jug-tunel Kvanj, zatim dionice od Karuša do međuentitetske linije razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo, kao i dionice između tunela Ivan i petlje Mostar Jug. 

U Republici Srpskoj je planirano financiranje izgradnje dionica Koridora 5C od Rudanke do međuentitetske linije razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo i Vukosavlje-Podnovlje. EBRD je, kako je priopćeno, od početka poslovanja u Bosni i Hercegovini investirao više od 2,1 milijarde eura za više od 146 projekata u zemlji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close