Država vraća 40% od cijene osiguranja, a osigurano samo 10% obradivih površina

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2017. u 21:59
Ni česte vremenske neprilike nisu povećale osiguranje/ Damir Špehar/PIXSELL

Srpski poljoprivrednici daleko ispod razvijenih zemalja.

Iako zbog čestih vremenskih neprilika, koje su posljednjih godina u nekim dijelovima Srbije uništile gotovo cijeli urod u voćnjacima i prepolovile prinose na njivama, zbog čega proizvođači imaju velike štete, malo je onih koji osiguravaju usjeve i plodove.

Čak niti to što država vraća 40% od uloženog novca u osiguranje usjeva i plodova nije dovoljan motiv za zaključivanje osiguranja, javlja RTV. Samo 10% svih obradivih površina u Srbiji je osigurano, što je daleko od razvijenih zemalja. U osiguravajućim kućama kažu da upravo to što je proizvodnja neizvjesna treba biti motiv da se usjevi osiguraju. "Prije svega sigurnost, štite svoju investiciju, dobivaju osiguranu svotu ako bude štete, samim tim mirno spavaju i ne moraju gledati u nebo hoće li će pasti grad, hoće li će biti požara ili će se nešto dogoditi na njihovom usjevu ili plodu", kaže Saša Nestorov, iz jedne osiguravajuće kuće.

 

13,5 tisuća

hektara zemlje daje se u zakup svake godine u Plandištu

Sigurnost poljoprivredne proizvodnje tema je i lokalnih vlasti, na primjer Plandišta, gdje traže način da pomognu proizvođačima u osiguranju. "To je jako važno jer se mi u Plandištu dosta bavimo poljoprivredom. Imamo 13,5 tisuća hektara zemlje koja se licitira svake godine i jako malo ljudi koji osiguravaju usjeve. Važno je i što se država počela baviti osiguranjem i pomaže poljoprivrednicima", objašnjava Jovan Repac, predsjednik Općine Plandište.

Komentirajte prvi

New Report

Close