Država postala vlasnik 90% Galenike, nova prodaja u rujnu

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2017. u 14:34
Ne nedostaje zainteresiranih za kupovinu Galenike/FOTOLIA

Stručnjaci procjenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore primamljivija od prethodnih ponuda za strateško partnerstvo.

Na skupštini dioničara Galenike održanoj krajem prošlog tjedna donijeta je odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države u vrijednosti od 14,696 milijardi dinara, javlja Tanjug. Riječ je o potraživanjima Republike Srbije i Srbijagasa. Dug Galenike prema Republici Srbije iznosi 10,9 milijardi dinara i pretvara se u dionice države, dok je ukupan iznos potraživanja Srbijagasa bio 3,794 milijardi dinara.  Država tako povećava vlasnički udjel na više od 90% i mogla bi ga uskoro ponuditi na prodaju.

 

400 eura

po godini staža bit će otpremnina za višak radnika

Novi model privatizacije
Srbija je više puta pokušavala privatizirati Galeniku, a posljednji put je prošle godine raspisala natječaj za izbor strateškog partnera uz prodaju 25% dionica u državnom vlasništvu. Novi natječaj za Galeniku bit će raspisan početkom rujna, a u srpskom Ministarstvu gospodarstva za Tanjug kažu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumijeva da kupac uz tvornicu preuzima dio duga "uz popust", a da radnici koji se odluče za socijalni program mogu računati na 400 eura po godini staža. Država će novim natječajem na prodaju ponuditi većinski paket akcija Galenike.  Budući vlasnik Galenike morat će zadržati između 700 i 900 radnika od 1400. Inače, sudbina Galenike već dugo se vrti u krugu. Sudovi odlučuju o 120 milijuna eura nenaplaćenih lijekova isporučenih domaćim veledrogerijama, dok vjerovnici čekaju naplatu od kompanije.

Otpis dijela duga
Stručnjaci procjenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore daleko primamljivija od ranijih ponuda strateškog partnerstva. "U ovom trenutku u tijeku je definiranje uvjeta privatizacije, kojima bi se budući kupac obvezao održati kontinuitet proizvodnje, realizirati investicijski program i održiti optimalnu razinu zaposlenosti", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu gospodarstva. Kako objašnjavaju u ministarstvu, u postupku pripreme za provođenje transakcije zamjene duga za vlasnički udjel vlada Srbije je 11. srpnja 2017. godine donijela zaključak da se privatizacija Galenike provede modelom prodaje vlasništva, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u vlasništvo, a u slučaju uspješne privatizacije, država bi otpisala preostali dio svojih dospjelih obveza. Među zainteresiranima za Galeniku su, kako su mediji ranije objavili, britansko-ruski konzorcij Frontier Pharma-Petrovax, Sinofarm, Amicus, Hemofarm i EMS iz Brazila. 

 

120 milijuna

eura dužne su veledrogerije farmaceutskoj kompaniji

Odbili male dioničare
"Ministarstvo gospodarstva Srbije i Skupština dioničara Galenika nisu prihvatili zahtjev malih dioničara da se oni prilikom privatizacije te farmaceutske kompanije zaštite od budućeg kupca tako što bi se onemogućilo da prinudno otkupi oko 7 posto njihovih dionica", rekao je predsjednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić, prenosi agencija Beta. "Ministarstvo i Skupština dioničara su na sjednici odbili našu inicijativu za zaštitu prava radnika dioničara pa ćemo pokušati to postići prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, kada država bude prodavala svoj udjel", rekao je Pantelić. 

Galenika Fitofarmacija

Prihod porastao 9,3 posto
Galenika Fitofarmacija objavila je konsolidirane rezultate poslovanja za prvih šest mjeseci koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i tri povezane tvrtke – Envipacka, Holdinga Galenika i podružnice u Sloveniji. Poslovni prihod kompanije porastao je 9,3% na 3,4 milijarde dinara, prije svega zbog prodaje od 11% u najvećem i najprofitabilnijem segmentu – prodaji sredstava za zaštitu bilja. Plan prodaje tri proizvoda s EU registracijama ostvaren je samo 30%, jer je proces registracije proizvoda trajao duže od očekivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close