DreamWorks kupljen za 3,8 mlrd. dolara

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. svibanj 2016. u 21:59
'Shrek' je jedan od hitova DreamWorksa

Kabelski operater Comcast ponudio premiju od 27 posto na burzovnu cijenu.

Comcast, najveći američki operator kabelske televizije i vlasnik NBC Universala, najavio je da za 3,8 milijardi dolara preuzima holivudski studio DreamWorks Animation. Time planiraju ojačati svoj portfelj obiteljskih filmova i sadržaja te konkurirati konglomeratu Walta Disneya.

Comcast je ponudio 41 dolar po dionici DreamWorksa što je 27 posto više od zaključne burzovne cijene od srijede. Spajanje dviju kompanija planirano je za kraj ove godine. Comcast je ujedno poznat po širenju vlasničkog sadržaja i stalnom ulaganju u posao tematskih parkova, dok će ovom akvizicijom dobiti pristup franšizama filmskih uspješnica DreamWorksa poput "Shreka", "Kako izdresirati zmaja", "Kung fu pande" i ostalih. DreamWorks je vlasnik prava na legendarne likove poput "Lassie" i "Caspera prijateljskog duha", koje su od Classic Media otkupili 2012. godine.

"To je razumna strategija jer zapravo kupuju likove", komentirao je analitičar Craig Moffett iz MoffetNathansona. Na dinamičnom tržištu animacije posljednjih je nekoliko godina vladala gužva te su se sve kompanije borile za dio kolača u segmentu obiteljskih i filmova za djecu. Comcast je publiku već osvojio naslovima poput "Despicable Me" i "Minions", a novom je akvizicijom korak bliže ka planu da postanu najjačim igračem na američkom medijskom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close