Dostavljači željno čekaju Pacifički pakt

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2015. u 22:00
Ukidanjem barijera e-trgovina će nastaviti rasti, kažu u FedExu/REUTERS

Transpacifičko partnerstvo (TPP) značajno će potaknuti e-trgovinu koja sada vrijedi dva bilijuna dolara.

Stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini na Pacifiku, službeno imenovanog Transpacifičko partnerstvo (TPP), željno očekuju najveće svjetske dostavljačke kompanije jer će značajno potaknuti internetsku trgovinu (e-trgovina).

Naime, robu kupljenu na takav način u pravilu dostavljaju kurirske službe. Kako je Reutersu na marginama sastanka Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se održavao u filipinskoj prijestolnici Manili izjavio David Cunningham, glavni operativni direktor američke dostavljačke kompanije FedEx Expressa, internetska trgovina je golemih razmjera. "To je ekonomija vrijedna dva bilijuna dolara", dodao je Cunningham. Prema njegovim riječima, dokle god se unapređuje liberalizacija trgovine i poduzimaju se ovako značajni koraci poput TPP-a, internetska trgovina će nastaviti rasti.

Podsjetimo, TPP je dogovoren prošlog mjeseca, a ukinut će trgovinske barijere između 12 država u pacifičkom području, među kojima su ekonomske sile poput SAD-a, Japana i Australije. Tih 12 država čine 40 posto svjetske ekonomije. Sporazum još moraju ratificirati sve države potpisnice. Smanjene ili ukinute barijere pomoći će u poticanju snažnijeg trgovinskog toka između članica TPP-a što će se odraziti na povećanje isporuka, uvjeren je Frank Appel, izvršni direktor Deutsche Post-DHL-a.

Kako je izjavio, uključenje internetske trgovine u TPP donijet će pozitivan utjecaj za male i srednje poduzetnike jer će im omogućiti da više trguju na međunarodnom tržištu. No, ratifikaciji sporazuma u američkom Kongresu protivi se dobar dio demokratskih zastupnika, ali i dio republikanaca. David Cunningham smatra da je podrška poslovnih krugova ključna da do ratifikacije na kraju i dođe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close