Dok nezadovoljstvo ključa, statistika ide na ruku Draghiju

Autor: Tomislav Pili , 18. siječanj 2017. u 22:01
Predsjednik ECB-a Mario Draghi smanjenje otkupa obveznica naziva prilagodbom, Foto: Reuters

Guverneri Europske središnje banke okupljaju se danas u Frankfurtu.

Među guvernerima Europske središnje banke (ECB) sve je više neslaganja oko početka smanjivanja programa otkupa obveznica što će možda biti vidljivo i na današnjoj sjednici. Prema ocjeni CNBC-a koji se poziva na prognoze analitičara, ne očekuje su bilo kakve promjene u pravcu monetarne politike ECB-a. No, zato će se pažljivo pratiti signali koji bi trebali razjasniti kada će započeti zaoštravanje novčane politike u eurozoni.

“Konferencija za novinare bit će zanimljiva, a predsjednika Marija Draghija treba pitati o rastućem nezadovoljstvu unutar Vijeća guvernera koje je vidljivo iz posljednjih zapisnika”, ističe Felix Herrmann, investicijski analitičar u frankfurtskoj podružnici američkog fonda Blackrock. Kao što je otprije poznato, protivnike sadašnje, ultralabave politike ECB-a predvodi njemački guverner Jens Weidmann.

S druge pak strane, iako je inflacija u prosincu skočila na 1,1 posto – najvišu razinu od 2013. godine – ako se isključe cijene energenata, stopa inflacije i dalje je ispod jedan posto. Takvi podaci podupiru zagovornike labave politike jer ECB cilja inflaciju od dva posto. Ne treba zanemariti činjenicu da unatoč smanjenju mjesečnog otkupa na 60 milijardi eura, što je najavljeno u prosincu, Mario Draghi odbija to nazvati smanjenjem. Štoviše, s obzirom da je program otkupa produžen do kraja ove godine, Draghi smatra da se više radi o “prilagodbi” tog monetarnog poticaja.

“Umjereni ton ECB-a najvjerojatnije se neće mnogo mijenjati u odnosu na prosinac. Unatoč boljim podacima o inflaciji, Draghi će vjerojatno naglasiti privremeni utjecaj cijena energenata”, naglasio je Anatoli Annenkov, stariji analitičar za Europu u investicijskom odjelu Societé Generale banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close