Dodik odgovorio Mesiću: Neće biti Daytona 2

Autor: Agencija VLM , 09. ožujak 2014. u 14:42
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ”osnovni problem” to što “Daytonski mirovni sporazum nije poveden, već je odmah rušen”.

Reagirajući na inicijativu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o potrebi održavanja nove međunarodne konferencije Dayton 2 koju je iznio jučer u Mostaru, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za banjalučke medije danas je rekao da je “osnovni problem” to što "Daytonski mirovni sporazum nije poveden, već je odmah rušen".

Mesić drži kako je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutrašnjem preustrojstvu BiH i njegov prijedlog je da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih županija. Pojasnio je kako je opstanak BiH kao cjelovite države ključan, ne samo sa stajališta sigurnosti Hrvatske i ne samo zbog toga da bi se osigurao primjeren status Hrvatima u BiH – već i zbog dugoročne stabilnosti cijele jugoistočne Europe, pa čak i cijele Europe.

"Osnovni problem je što nikada nije provedeno ono što je napisano u Daytonskom mirovnom sporazumu, nego se počelo rušiti ono što je napisano. Krivicu za nefunkcioniranje snosi isključivo međunarodni faktor, koji je pokušao praviti iluzije o BiH, a ta iluzija se stalno ruši i zato sada svi pokušavaju napraviti neki dogovor o tome – rekao je Dodik dodajući kako "strana potpora raznim okupljanjima građana i zahtjevi za uspostavljanje novog ustavnog poretka ukazuju kako se radio sinkroniziranoj akciji i nitko ovdje ne smije biti naivan ni zapostaviti koordiniranost te vrste". Dodik drži kako je "očigledno da pozivi na Dayton 2 crpe snagu iz jednog centra, koji je osmislio te aktivnosti".

Komentirajte prvi

New Report

Close