Od iduće godine plaćat će se dodatak na cestarinu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2018. u 10:17
Foto: Borna Filić / Pixsell

Slovenija poskupljuje vožnju na pravcima od Ljubljane do Kopra i Šentruperta.

Za korištenje autoceste na pravcima Ljubljana-Kopar i Ljubljana-Šentrupert od 1. siječnja 2019. godine  kamioni i autobusi plaćat će dodatak na cestarinu, a prihod će država namijeniti financiranju drugog kolosijeka pruge Divača-Kopar.

Tu odluka donijela je vlada Marjana Šareca na posljednjoj sjednici, javlja portal Siol.net. Kako se navodi, kamioni, autobusi i druga vozila teža od 3,5 tone za vožnju autocestom između Ljubljane i Kopra plaćat će dodatnih 15 posto na postojeću cestarinu, a na štajerskoj autocesti između Ljubljane i Šentruperta dodatnih pet posto.

Dodaci će se plaćati sve do 2052 godine. Vlada planira da će državi taj prihod, kojeg će DARS morati izravno prenijeti u proračun, sljedeće godine donijeti dodatnih najmanje 12,5 milijuna eura.   

To je jedan od tri planirana domaća financijska izvora za projekt drugog kolosijeka. Država također namjerava povećati iznos naknade za korištenje željezničke pruge što bi platila SŽ-Infrastruktura.

Uvest će se i dodatnu naknadu za prekrcaj koji bi Luka Koper platila na početku pripremnih radova za drugi kolosijek do Divače. Ti izvori donijet će ukupno 140 mil. eura što je oko desetine vrijednosti cijelog projekta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close