‘Deželu gura izvoz, a ne naša ulaganja’

Autor: Ante Pavić , 27. studeni 2014. u 21:58
Vojko Volk (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

“Slovenski BDP raste zbog izvozno orijentirane ekonomije i rasta izvoza”.

Čini se da je slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk bio dobronamjeran prema zemlji u kojoj radi kad je u intervjuu za novi broj tjednika Lider izjavio da će ove godine slovenski gospodarski rast biti veći od onoga iduće godine zahvaljujući hrvatskim investicijama. Ekonomisti iz Slovenije i Hrvatske nisu sigurni u takve tvrdnje.

“Slovenski BDP raste zbog izvozno orijentirane ekonomije i rasta izvoza. Istodobno su se pojedini sektori koji su utjecali na pad prijašnjih godina, poput građevine, stabilizirali”, kaže Mojmir Mrak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani.

Slično misli i njegov hrvatski kolega Mladen Vedriš, profesor ekonomskih znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu. “Investicije hrvatskih poduzeća dijelom su i utjecale na rast, ali Slovenija skok gospodarstva može zahvaliti rastu izvoza. Nemojte zaboraviti da Slovenija ima tri do četiri puta veći izvoz po stanovniku”, kaže Vedriš. Dodaje da Slovenija zbog izvozno orijentirane ekonomije ima i veću proizvodnju nego u Hrvatskoj. Objašnjava razlike u krizama s kojima se suočavaju Slovenija i Hrvatska: dok je slovenska kriza konjunkturna, objašnjava Vedriš, hrvatska je strukturna. “Oni su zadržali svoje industrijske kapacitete i usporili s njima kad je kriza zahvatile njihove vanjskotrgovinske partnere kojima izvoze proizvode. Mi ni to ne možemo jer je Hrvatska izgubila dobar dio svoje industrije”, ističe Vedriš.

Komentirajte prvi

New Report

Close