Danone i Ikea protiv poljskih rudara

Autor: Maria Mrvelj , 23. veljača 2016. u 22:00
Poljska industrija ugljena najveća je u Europi/Reuters

Nova poljska vlada namjerava otežati ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi potaknula ugljenokope.

Švedski trgovac namještajem Ikea te francuska prehrambena kompanija Danone planiraju u Poljskoj vlastite "zelene" izvore energije sukobljavajući se s tamošnjom industrijom ugljena koju vlada pokušava oživjeti. Danone u Poljskoj proizvodi jogurte i želi povećati udio "zelene" energije za 40 posto ove godine.

Cilj im je prestati kupovati energiju iz fosilnih goriva do 2017., zahvaljujući potencijalnim investicijama poput bioplinskih generatora. S osam poljskih trgovačkih centara Ikea je već u prednosti. Švedska kompanija, koja je na globalnoj razini već investirala 1,5 milijardi eura na obnovljive izvore energije od 2009., potvrdila je kako finalizira dogovor za kupnju vjetroparka snage 51 megawatt koji će biti šesti najveći u Poljskoj. Međutim, vlada u Varšavi ima drugačije energetske planove.

Premijerka Beata Szydlo prošli je mjesec zaprepastila zastupnike u Europskom parlamentu tražeći veću podršku poljskim ugljenokopima, najvećoj industriji ugljena na kontinentu. Vladajuća stranka Pravo i pravda nedavno je u parlamentarnu proceduru poslala zakon koji otežava ulaganja u obnovljive izvore zahtijevajući da se poveća razmak između vjetrenjača i kuća. A upravo regulativa Europske unije nalaže da veliki potrošači moraju smanjiti svoj "ugljični otisak".  Stoga analitičari smatraju da će korporacije – poput Ikee i Danonea – učiniti pritisak na vladu da poveća udjel obnovljivih izvora, iako će ugljen ostati u Poljskoj dominantan izvor energije još godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close