Crna Gora prisiljena gotovo sve uvoziti

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2018. u 22:00
Unatoč velikom šumskom bogatstvu, u Crnoj Gori nema tvornice namještaja /Miranda Cikotić/PIXSELL

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi samo 16,5% jer ne postoji domaća tvornica konditorskih proizvoda, sokova, sladoleda, tjestenine, pasteriziranog mlijeka…

Ukupna vanjskotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih šest mjeseci 2018. godine, prema prvim podacima Monstata, iznosila je 1,4 mrld. eura, što je 13,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uvoz je bio viši 12,9% u odnosu na isto razdoblje lani i iznosio je 1,2 mlrd. eura.  Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,5% i veća je u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi uvoza najzastupljeniji su strojevi i transportna sredstva, s ukupno 331 mil. eura. Znatna sredstva u prva dva tromjesečja izdvojena su i za uvoz medicinskih i farmaceutskih proizvoda – 41 mil. eura, odnosno 15% više nego lani.

Na uvoz odjeće u prvih šest mjeseci potrošeno je 34 mil. eura, a za obuću 17,8 mil. eura. Za uvoz pića u prvoj polovici 2018. izdvojeno je 28,9 mil. eura, odnosno 7% više nego lani. 

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Siniše Lekića, struktura crnogorskog uvoza pokazuje "uvoz svega i svačega". Ne postoji proizvod koji se ne uvozi. "To govori da naši proizvodni kapaciteti ne da su mali, već uglavnom i ne postoje", kaže Lekić.

On je naveo da u Crnoj Gori, između ostalog, ne postoji tvornica konditorskih proizvoda, sokova, sladoleda, tjestenine, začina, pasteriziranog mlijeka itd.  "Kod tolikog šumskog bogatstva mi nemamo tvornicu namještaja", dodaje Lekić. On smatra da je promjena uvozne strukture jedno od teških pitanja koje će se rješavati godinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close