Comcast pobijedio u bitki za najprofitabilniju TV-kuću

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2018. u 22:00
Veliku dobit TV-kuća vuče iz prijenosa utakmica engleske nogometne lige/REUTERS

Dok je Fox ponudio 15,67 funti, Comcast je odlučio dati 17,28 funti za dionicu čime je vrijednost Skyja dosegla 30 milijardi funti.

Vrijednost dionica britanske TV-kuće Sky skočila je u ponedjeljak devet posto, nadomak cijene od 17,28 funti koliko nudi američki Comcast, pobjednik bitke za Sky koju je vodio s Twenty-First Century Foxom.

Američki kabelski operator ponudio je najvišu cijenu na aukciji za Sky, čime je pobijedio Rupert Murdochov Fox u rijetkom postupku izravne aukcije, koju je organizirao britanski Odbor za preuzimanje i spajanje.

Odličan ishod
Comcastova ponuda iznosila je 17,28 funti po dionici, čime je vrijednost Skya dosegnula više od 30 milijardi funti, dok je Fox za isti udio ponudio 15,67 funti. Sky je u nedjelju preporučio svojim dioničarima prihvaćanje ponude, poručivši da je to "odličan ishod" i kako "predstavlja vrhunsku materijalnu vrijednost". Predsjednik i izvršni direktor Comcasta Brian Roberts kazao je, pak, kako je to "veliki dan za Comcast".

 

23 milijuna

pretplatnika ima Sky u četiri europske države

Oko 23 milijuna pretplatnika britanske kompanije i nogometna prava za Premier ligu čine Sky jednom od najprofitabilnijih televizijskih kompanija u Europi. Podsjetimo, Fox je želio preuzeti 61 posto Skya koji još nije posjedovao, no Comcast je ponudio više. U srpnju je Fox podigao svoju ponudu na 24,5 milijardi funti, no Comcast je u nadmetanju ponudio 26 milijardi funti. Proces je također bio pod povećalom zbog regulatornih pitanja, odnosno zabrinutosti oko medijske pluralnosti i stupnja utjecaja Murdocha na medijsko tržište Velike Britanije

Odlična tvrtka
Osim Britanije, Sky je prisutan na još nekoliko europskih televizijskih tržišta, poput Irske, Italije i Njemačke. "Sky je odlična tvrtka s velikom platformom, sjajnim brandom i izgrađenim menadžerskim timom", rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Comcasta Brian Roberts. "Ova akvizicija omogućit će nam da brzo, učinkovito i značajno proširimo bazu naših korisnika te širenje na međunarodnoj razini. Pozivamo dioničare Skya da prihvate ponudu, koju želimo završiti do kraja listopada", dodao je.

Izvršni direktor Skya Jeremy Darroch rekao je kako je to "početak sljedećeg uzbudljivog poglavlja za Sky" te dodao "kao dio šireg Comcasta vjerujemo da ćemo nastaviti rasti te jačati našu vodeću poziciju u Europi". Fox je, pak, priopćio kako razmatra koje mu mogućnosti ostaju po pitanju 39 posto Skyjevih dionica. Ako Fox ne prihvati ponudu, Comcast mora kupiti 82 posto dionica da bi ponuda uspjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close