Coca-Cola spaja europske punionice

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. kolovoz 2015. u 21:59
Ciljaju na jednostavniju proizvodnju i distribuciju/REUTERS

Ako dođe do ujedinjenja, bila bi to najveća transakcija u Europi ikad.

Coca-Cola Enterprises, samostalna punionica popularnog gaziranog pića za zapadnu Europu u pregovorima je sa španjolskim i njemačkim kolegama o spajanju radi ušteda i dodatnog pojednostavljivanja proizvodnje.

Izvori bliski Financial Timesu upozorili su kako pregovori traju već godinu dana, ali da zbog svoje složenosti ne jamče pozitivan ishod. No, u slučaju da se dogovor postigne, bila bi to jedna od najvećih transakcija u segmentu robe široke potrošnje ikad sklopljena u Europi. Coca-Cola Enterprises samostalna je punionica "nadležna" za francusko, britansko i belgijsko tržište i na burzi vrijedi 10,8 milijardi dolara. Coca-Cola Iberian Partners drži Španjolsku i Portugal i također je samostalna, dok je njemačka Coca-Cola Erfrischungsgetränke u vlasništvu matične kompanije.

Odluka o spajanju na tragu je prošlogodišnjeg Coca-Colina sporazuma s SABMillerom o spajanju njihovih punionica u 12 afričkih zemalja.  Naime, Coca-Cola se suočava s padom dobiti kojem pokušava doskočiti reorganizacijom te novitetima u ambalažiranju. Muhtar Kent, Coca-Colin izvršni direktor, odavno potiče konsolidaciju unutar grupe. Sve većim pritiscima tržišta, koje se iz zdravstvenih razloga okreće protiv ovog najvećeg svjetskog proizvođača gaziranih pića, planiraju odgovoriti uvođenjem manjih boca.

Komentirajte prvi

New Report

Close