Preokret: Cipras popušta, prihvaća većinu uvjeta vjerovnika?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2015. u 12:02
Foto: Reuters

Procurila je informacija o novom Ciprasovu pismu, u kojem on navodno izražava spremnost prihvatiti, uz određene preinake, zadnju ponudu vjerovnika.

Ministri financija eurozone održat ću telefonsku sjednicu o Grčkoj u srijedu popodne, umjesto ranije najavljenih prijepodnevnih konzultacija jer je prema još nepotvrđenim informacijama premijer Aleksis Cipras poslao novo pismo u kojem navodno pristaje na zadnju ponudu vjerovnika uz neke manje izmjene.

"Telefonska sjednica je pomaknuta s 11.30 na 17.30 na traženje više ministara financija", objavio je glasnogovornik Michel Reijns.

U međuvremenu procurila je informacija o novom Ciprasovu pismu, u kojem on izražava spremnost prihvatiti, uz određene preinake, zadnju ponudu vjerovnika.

Informaciju o pismu kojeg je Cipras poslao u utorak kasno navečer objavio je Financial Times koji piše da je Cipras naveo da će Grčka prihvatiti sve reforma iz sustava PDV-a. No i tu traže izuzetak – posebni popust od 30 posto za grčke otoke. Problem je, međutim, što će to dodatno komplicirati i onako složeni sustav PDV-a u Grčkoj, a složenost tog sustava jedan je od osnovnih razloga zbog kojeg Grčka ima iznimno niske prihode od PDV-a. Kad je riječ o mirovinskoj reformi i tu Cipras traži određene ustupke. ,

Grčka kriza u srijedu je ušla u novu fazu, nakon što nije isplatila ratu duga MMF-u u visini 1,6 milijardi eura.

U utorak u ponoć istekao je program pomoći Europske unije koji joj u proteklih pet godina omogućavao da drži glavu iznad vode. 

Pitanje je hoće li Ciprasovo pismo i na koji način utjecati na daljnji tijek događaja oko grčke krize. Podsjetimo, moćna njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je mogućnost daljnjih pregovora prije nego što budu poznati rezultati referenduma zakazanog za nedjelju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa sad je malo kasno. Sada će narod na referendumu odlučiti.
Tsipras je nevažan.

naši stalno rade suprotno od plana 21, niti ne pomišljaju na ostavke, boli njih, neće oni vraćati dugove

ako je ovo istina tsipras i vlada trebaju odmah dati ostavku jer su napravili suprotno od programa na kojem su dobili izbore

New Report

Close