Cipar ukinuo posljednja ograničenja kretanja kapitala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2015. u 15:13
Foto: Thinkstock

Cipar je uklonio posljednja ograničenja kretanja kapitala nešto više od dvije godine nakon uvođenja tih mjera u jeku dužničke krize, pišu u utorak europski mediji.

Cipar je uklonio posljednja ograničenja kretanja kapitala nešto više od dvije godine nakon uvođenja tih mjera u jeku dužničke krize, pišu u utorak europski mediji.

Od ponedjeljka tako više nije na snazi zabrana po kojoj građani nisu smjeli na račune u inozemnim bankama prebacivati više od 20 tisuća dok su stranci iz zemlje smjeli iznositi više od 10 tisuća eura, napominje informativni portal EUobserver.

Cipar je 2012. postao prva zemlja u povijesti eurozone koja je uvela kontrolu kapitalnih tokova u strahu od masovnog povlačenja depozita iz banaka zbog odredbi iz programa međunarodnih kredita i grčke dužničke krize.

Bojazni je potpirila odluka Europske unije da se vlasnicima depozita većih od 100 tisuća eura nametnu gubici u sklopu međunarodnog paketa kredita vrijednog 10 milijardi eura. Paket je također uključivao zatvaranje druge banke u zemlji Laiki i restrukturiranje najveće Bank of Cyprus.

U Bruxellesu su takve odredbe obrazlagali tvrdnjama da su ciparske banke postale utočište za pranje novca ruskih biznismena i da su nagomilale neodržive obveze čija je vrijednost bila devet puta veća od ciparskog gospodarstva.

Banke su ujedno ostale bez 4,5 milijardi eura zbog gubitaka koji su nametnuti vlasnicima grčkih državnih obveznica u sklopu međunarodnog programa kredita toj zemlji.

Ciparska je vlada, između ostalog, ograničila isplatu gotovine iz bankomata i bankovne transfere novca da bi krajem 2013. ukinula većinu tih ograničenja.

Ciparski predsjednik Nikos Anistazijades poručio je krajem prošlog tjedna da ukidanje preostalih ograničenja signalizira "potpunu obnovu povjerenja u bankovni sustav i stabilizaciju gospodarstva Cipra".

Očekuje se da će ciparsko gospodarstvo ove godine ponovo zabilježiti rast aktivnosti, nakon trogodišnje recesije, napominje EUobserver.

Komentirajte prvi

New Report

Close